Ànima gitana, cultura contra els prejudicis

per Ricard Valentí

La situació actual dels gitanos a Europa és preocupant. L’onada d’antigitanisme que es viu a Itàlia o França ens fa veure que la lluita per la dignitat del poble gitano és constant i es fa des de molts àmbits. I la cultura és un d’ells. Així ho vam viure el passat divendres 17 de maig amb la jornada Gypsy Soul, organitzada per Estudio Nómada amb la col·laboració de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia, que va obrir les portes de la seva seu al número 10 del carrer Igualada en una intensa tarda de debat, danses i llibres.

Com a president de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia vaig fer una conferència sobre l’antigitanisme i la persecució que ha patit el poble gitano, una situació que no coneix de fronteres. A l’Iraq, per exemple, segons va explicar Assa Ibrahim, la situació dels gitanos en aquest país és nefasta, estan perseguits i maltractats; sempre que té lloc algun fet negatiu la culpa sempre és d’ells: L’estigma no s’atura. A França, recentment, a la festa de la Camarga de Santa Sara, la policia no deixava entrar els gitanos que anaven en caravana, i si volien entrar-hi havien de pagar 150 euros per família per poder accedir al recinte.

A més de les diferents ponències (‘Una mirada a la Rumba Cigana de Brasil’, a càrrec de Juliana Lorenzoni o la de Fanny Sepúlveda, ‘Ghawazee, les Gitanes del Nil’), també va haver-hi una estona de balls. Un grup d’una vintena de noies van oferir una mostra dels seus balls nòmades; eren noies procedents d’Argentina, Brasil o Paraguai, i les seves danses resultaven molt semblants a les danses gitanes de l’Est d’Europa, les danses dels Balcans.

Per la seva part, l’escriptor Jordi Olivé va presentar el seu llibre Gypsy Soul, un projecte fotogràfic que documenta la vida i la migració de músics gitanos de Turquia, l’Índia, els Balcans, Rumania, França i Espanya. Olivé va viatjar durant dos anys per un munt de països a la recerca de l’essència de la cultura gitana per demostrar que la música és un llegat històric i un nexe d’unió d’identitat dels milions de persones gitanes que encara avui segueixen patint marginació. I malgrat tot, són capaces de defensar i conservar les seves arrels. El títol de la seva ponència no deixava marge pel dubte: “Les distàncies no són tan grans perquè la música viatja més ràpid del que pensem”.

També l’autor Guy Bertrand va presentar el seu darrer llibre Els músics gitanos de la rumba, una obra d’investigació i reflexió -que s’ha donat a conèixer amb diferents presentacions, des de Perpinyà al Museu de la Música de Barcelona- que recull els pilars bàsics d’aquest moviment musical i de tots els seus protagonistes, des del rei Peret als més desconeguts.

En resum, Gypsy Soul va resultar un acte cultural de gran interès: des de les 5 de la tarda i fins les 10 de la nit vam omplir la seu de l’Associació. Ànima gitana. Cultura contra els prejudicis.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *