Procés participatiu?

per Josep Callejón, Centre d’Estidis Coll Vallcarca

Des del barri del Coll, el Grup d’Estudis Coll – Vallcarca “decidim” que volem manifestar el nostre malestar (per dir-ho suaument) per l’exclusió i discriminació del nostre barri i la nostra entitat en el Procés participatiu del Patrimoni de Gràcia on només s’ha comptat amb part dels barris de la Salut, Vallcarca, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

Com a entitat activa en tot el que es refereix a Patrimoni dels barris del Coll – Vallcarca vam veure una oportunitat de presentar les nostres propostes i vam començar amb la de Significació de la producció de la primera pel·lícula de dibuixos animats en colors d’Europa, i això es va fer al barri del Coll (que abans era Vallcarca).

Se’ns va comunicar que la proposta no s’havia acceptat perquè l’ indret està ubicat en el barri del Coll. Per això considerem que aquesta decisió “técnica” vulnera el sentit i el concepte de patrimoni del Districte de Gràcia, ja que deixa un buit força important de la memòria històrica, és un menyspreu a la tasca del nostre grup i sobretot una falta de respecte i consideració al veïnat.

Una observació: la casa Queralt, que és l’edifici que han posat com a imatge anunciadora d’aquest catàleg patrimonial del districte en el “Decidim Barcelona” -on no s’hi compta amb el barri del Coll-, aquesta casa es troba al carrer Pineda del barri del Coll. No sé si ho han fet com una mena de consolació o compensació o simplement perquè no tenen ni idea de com s’arriba a aquest indret.

En el Grup d’Estudis Coll – Vallcarca tenim unes samarretes amb aquest literal: El nord també existeix. Es van fer ja fa temps com una forma de reivindicar que per part del consistori del districte no se’ns deixi de banda a l’hora de fer qualsevol projecte de caire cultural o d’altra mena.

També en el nostre llibre Racons, llocs i indrets del Coll-Vallcarca vam fer una mena de pròleg en què es feia constar que el districte de Gràcia no s’acaba a la Travessera de Dalt, que el nord també existeix i que a part de la Gràcia que te la gràcia de caure en gràcia i no la gràcia de caure en desgràcia -que es la part de la Gràcia que ens pertoca-, doncs no ens fa gens de gràcia. Ara a l’hora de fer un catàleg sobre el Patrimoni Cultural del districte resulta que el barri del Coll no té cabuda, que ja es farà més endavant.

Una darrera reflexió; tant en el Coll com a Vallcarca gaudim d’una manca d’atenció i consideració a l’hora de prendre qualsevol decisió o iniciativa, mai se’ns ha consultat i quan ho han fet no ha servit per res ja que les nostres observacions ni tant solas les han valorat. Hi tenim una llarga llista d’exemples.

Si alguna vegada decideixen pujar més amunt de la Travessera de Dalt els podem mostrar i demostrar moltes més propostes patrimonials que malauradament amb aquestos processos participatius sense comptar amb les entitats que voluntàriament i sense cap ànim de lucre investiguem, estudiem, publiquem, fem itineraris culturals pels nostres barris, exposicions, xerrades i només compten amb els seus criteris selectius i discriminatoris basats en la seva desconeixença, els patrimonis restaran en la part fosca de la memòria històrica.

El Grup d’Estudis del Coll – Vallcarca ja fa molts anys que es va crear amb l’objectiu de ser una entitat cultural per investigar, preservar i donar a conèixer la memòria històrica, compartint i col·laborant amb altres grups d’arreu de Barcelona i més, però mai se’ns ha consultat per part del consistori municipal de torn. Amb això no volem dir que nosaltres ho sabem tot, però sí que sabem qui ho pot saber i, sobretot, sabem amb molta més seguretat qui no te ni punyetera idea, que són precisament els que prenen les decisions. Si algú dels que prenen aquestes decisions retalladores no s’hi trobés reflectit en alguna part d’aquest escrit, li demano humilment disculpes, que no ha estat la meva intenció la de discriminar ningú.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *