Vila de Gràcia, amb 335 entitats, és el segon barri amb més associacions de Barcelona

El mite de la Gràcia associacionista té xifres concretes i comparades després que s’hagi fet públic l’informe del fitxer general d’entitats ciutadanes, que tenia com a únic precedent el Panoràmic 2017 i que conté dades similars. La primera xifra que cal retenir són les 5.432 entitats amb adreça postal de Barcelona, un 88% de les quals són associacions (i un 7% fundacions) i que majoritàriament s’ubiquen territorialment en l’anomenat eix nord-oest que formen Gràcia, la Dreta de l’Eixample i Ciutat Vella.

El districte de Gràcia suma 518 entitats sense afany de lucre o amb interessos sectorials diversos, un 9,5% del total de la ciutat, només superat per Sant Martí (637) i Sants (607). Més específicament el nucli històric, la Vila de Gràcia, és el segon dels 73 barris de Barcelona amb més de 250 entitats, concretament 335, superat per la Dreta de l’Eixample amb 362 i amb el Raval en tercer lloc amb 333. Com a contrast, el districte no surt tant ben parat en l’atorgament de subvencions: un 24%, 23,2 milions, se’n va a Ciutat Vella, i Gràcia baixa al cinquè lloc amb 8,8 milions (9,1%).

En tot cas, la dimensió real de la penetració de la participació es fa més palpable en la part de l’estudi que quantifica el nombre d’habitants implicats en associacions per cada mil habitants: la mitjana de la ciutat és un 3,35 mentre que al barri de la Vila de Gràcia és un 6,6. “Podem destacar la Vila de Gràcia com el barri més participatiu en associacions del barri”, diu l’estudi. Vallcarca registra 3,42 entitats per cada mil habitants, mentre que la Salut s’eleva a 2,8, Camp d’en Grassot 2,24 i el Coll 2,15.

Per sectors, Gràcia també surt esmentada positivament en l’informe com a líder en els sector del comerç, gremis i professionals, drets humans, cooperació, cultura, comunicació, educació, esports, joves, discapacitats, ecologia, defensa dels animals, dones, suport social i promoció de la ciutadania activa.

Lluïsos tanca la consulta sobre els seus valors. Com ja va fer amb el bateig d’algunes sales, l’entitat de plaça del Nord ha tornat a treure les urnes per avaluar quins valors són més representatius a la vista dels socis, i el podi s’ha tancat amb la inclusió, el feminisme i la innovació. També hi havia altres conceptes per votar com ecologisme, democràcia o ètica. Un nou procés fins al 25 juny treballarà projectes amb aquests valors.

, , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *