Notícies falses

per Luis Ángel Fernádez Hermana

Van venir les eleccions. Van marxar les eleccions. Van venir les fake news. Van marxar les fake news. Ens van avisar que les fake news ens cuinarien les neurones quan votéssim. Com han fet en tantes parts del món gràcies als russos. O a Trump. El govern ha dit que aquesta vegada no va ocórrer. Els va patinar el calendari polític? L’alerta oficial ens va intimidar amb notícies tan falses que ja les anomenem fake news, o viceversa, perquè se sàpiga que, a més de falses són dolentes de veritat. Quin embolic, no sabem si les fake són les que ens expliquen polítics, administracions o empreses per engrandir o dissimular els seus èxits. Aquestes fake són màrqueting, gràcies al qual sabem que si no fos per les agències de l’Estat, a saber què hauria estat de nosaltres.

Podem liquidar les fake i/o les falses. Depèn del que vostè vulgui, necessiti, li interessi o li preocupi. Aportem una possible solució: en lloc de tractar de descobrir i de perseguir els dolents per contrarestar-ne les infomalifetes, juguem a favor de la dinàmica de la informació de qualitat, que sempre és de pagament. Dissenyem espais de tota mena on es pugui verificar obertament i de forma cristal·lina la qualitat de la informació que s’aporta i es consumeix, pagada gràcies a la gestió col·lectiva en xarxa que garanteix la seva qualitat. Els interessats paguen per aquesta informació o es responsabilitzen del finançament aportat per aquests interessats, o per aquesta preocupada administració, o per les corporacions, o associacions beneficiàries de la qualitat i la fiabilitat d’aquesta informació. La que aparegui aquí, i la garantia aportada per qui la gestioni, serà amb què jugarem i sabrem d’on ve i què es pretén amb ella. La que queda fora, l’emissor no se la vol jugar ni encara que li paguin, i nosaltres sabrem per què no juguem amb ella.

Dit d’una altra manera: o volem prendre decisions com a ciutadans adults sabent de què va l’assumpte, fins i tot gestionant-lo. Per tant ¡mort a les plataformes de comunicació gratuïtes on desconeixem a gairebé tots i gairebé tot! O, si no és així, tant se val que ens enganyin. Encara que siguin russos, o Trump.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *