La Festa de l’Ou com Balla per no dir la del Corpus

per Guillem Roma i Batlle, activista de la cultura popular

Potser alguns de vosaltres us haureu adonat que en els darrers anys la Festa del Corpus a Barcelona es presenta des de l’Ajuntament com la Festa de l’Ou com Balla. Si no entrem en profunditat en la qüestió pot semblar una cosa simpàtica i innocent, però no és ben bé així.

Aquest canvi de nom neix de la clara voluntat de l’actual govern de la Ciutat de Barcelona de desvincular la Festa del seu origen clarament catòlic. Comparteixo totalment aquesta aposta per la neutralitat religiosa en l’àmbit públic, i ho dic com a persona agnòstica que sóc, però no trobo gens encertada ni raonable aquesta política de canvis de nom de les Festes. O és que ara el Nadal li haurem de dir la Festa dels Torrons? o potser la revetlla de Sant Joan s’haurà de dir la Festa dels Petards?

La Festa del Corpus te un innegable origen catòlic, el 1320 es documenta la primera processó del Corpus Christi amb la clara voluntat per part de l’Església de venerar públicament el cos de Crist mitjançant l’exhibició de l’hòstia consagrada a tota la ciutat durant la processó. També hem de dir que aquesta festa va adoptar moltes expressions paganes anteriors i les va integrar i que en part gracies a això han arribat a nosaltres avui en dia amb la seva lògica evolució com a vestigis de cultures anteriors a la nostra.

Per altra banda, molts costums i tradicions, com pot ser el pessebre per Nadal, són tant potents que poden transcendir la religió i esdevenir patrimoni de tots nosaltres independentment de les nostres creences. Un cas clar és Sant Fèlix, el patró de Vilafranca estimat pels catòlics i no catòlics, que durant gran part de l’any està en cases particulars. I un altre, el nostre estimat Sant Medir, del qual la seva veneració gracienca, iniciada per Vidal Granés al primer terç del s XIX, ens ha regalat aquesta Dolça Festa.

Les catifes florals, l’ou com balla, la coca de cireres, la processó festiva… tots són elements d’una festa que podem fruir des de la laïcitat. Per què s’ha de canviar el nom de la Festa del Corpus si portem dient-li així fa quasi 700 anys? Per què hem de renegar del nostre patrimoni inmaterial? Per què no podem dir que Celebrem la Festa del Corpus laicament i ens deixem d’eufemismes infantils?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *