A Gràcia, juguem o ens avorrim

per Enric Albaladejo

Ja ha arribat l’estiu i amb ell els jocs a les places. Des de fa ja uns anys, Virreina, Sol i Diamant entre d’altres, són testimonis de somriures i emocions al voltant de jocs i activitats lúdiques diverses. A Virreina trobem les Tardes de Circ els dimecres, on nens i no tan nens, poden participar de forma activa als tallers de circ i malabars. A Sol el ja conegut Quiosc de jocs de dilluns a divendres totes les tardes, més les Intervencions Artístiques, on la creativitat i l’expressió a través de l’art prenen el control de la plaça. I a Diamant, els divendres tarda, el futbol botons, els jocs de taula i la ludoteca infantil són protagonistes del joc en família.

Paralel·lament, a les mateixes i d’altres places, com per exemple a la del Poble Romaní, es realitzen diverses activitats, com Castells, escacs o taller de sembra entre d’altres. Amb nous emplaçaments i activitats s’amplia l’oferta respecta a l’any anterior.

Per tant, estem davant d’una oferta de lleure amplia i important, que s’emmarca dins de la campanya Juguem a les Places 2019 que organitza i impulsa el Districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu es disposar d’un canal per promoure la participació veïnal i familiar i la convivència a les places.

I més enllà d’això: què significa pels habitants de Gràcia el disposar de totes aquestes activitats al seu abast? D’entrada, ara en període de vacances escolars, és el de tenir com a recurs a l’abast de les famílies -pares, mares, àvies, tietes i cangurs-, un espai de diversió i entreteniment atractiu. A l’espai lliure, on toca amb el bon temps i amb jocs adequats per a cada edat.

També s’entén que en una vida tant enfeinada, agafada a horaris i múltiples tasques, molts pares i mares sovint no tenen tot el temps que desitjarien per jugar amb els seus fills. Des d’aquest punt, Juguem a les Places ofereix uns espais tant físics com temporals, perquè les famílies i grups d’amics gaudeixin d’estones de qualitat, en les que relacionar-se, emocionar-se, riure, saltar, fer equilibris, pintar, crear o llençar el diàbolo. Jugar no té edat, compartir el joc encara menys i a més és de les coses que fem que sabem que són sanes i no generen colesterol o altres rareses.

L’experiència d’altres anys i la de l’any en curs ens diu que les activitats lúdiques a les places sí millora i aprofundeix la convivència. A més la introducció de la pilota d’escuma, amb menys soroll i impactes que la pilota de cuir, ha millorat la tolerància del veïnat respecte a la presència quasi constant del futbol a les places. Gràcia està plena de messis i neymars, duggans i alexias, que marquen gols per l’esquadra de cracks infantils, en la millor modalitat de futbol que existeix: el futbol de carrer. El benefici per a famílies, infants, veïns és clar: els jocs a les places ens aporten més qualitat de vida i més felicitat almenys durant unes hores. Només cal passar-se per alguna d’aquestes places i veure les expressions d’emoció i felicitat dels més petits.

Un capítol a part de la diversió és que si ens mirem el programa de jocs, veiem les activitats in situ i observem el material, ens adonarem que són jocs i activitats pensades i escollides pel seu valor educatiu, cultural i artístic amb els objectius d’estimular i transmetre valors positius. Per posar un exemple, quan anem a jugar ens adonem que en qualsevol joc les regles són les mateixes per a tothom. El joc no n’entén de gèneres, races o creences; més bé posem les fitxes, despleguem un tauler i tothom assegut o dempeus te les mateixes possibilitats de guanyar o perdre, a menys que sigui un joc col·laboratiu on tothom guanya. El joc és igualitari, però això queda per un altre article, el del joc com a transmissor de valors. De moment, el que si tenim és la possibilitat d’anar a qualsevol d’aquestes places (o a totes), el dia assenyalat i és tan fàcil com asseure’t i que una monitora t’expliqui un joc emocionat que es per compartir i passar una estona divertida amb familiars o amics. És una bona proposta per a les tardes d’estiu, nomes cal decidir si juguem o ens avorrim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *