Rebrot de protesta a l’entorn de l’antic KGB perquè tanqui l’actual discoteca Canela

Aquest novembre que ve es compliran cinc anys de la nova etapa de la discoteca del carrer Alegre de Dalt 55 abans coneguda com a KGB i ara Canela, i una setantena de veïns, en una reunió celebrada aquest dilluns a la qual també hi han assistit responsables de la sala, han arribat a una primera conclusió: ja hi tornem a ser. També així ho ha constatat el Districte, amb les dues parts, en una segona reunió dimarts, inclosos Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, després de la conflictivitat creixent al voltant de l’espai, que s’ha accelerat en l’últim any amb operacions policials de decomisos de droga, baralles amb ferits per arma blanca i fins i tot atracaments i agressions puntuals de clients a veïns.

La dimensió del problema és gran, i així ho han constatat els responsables de la sala després de la reunió de dilluns, on en una hora i mitja els veïns han relatat no només episodis complexos d’incivisme i soroll sinó de seguretat ciutadana. L’encarregat de sala, Luis, que ha estat aplaudit per assistir a la trobada, s’ha defensat dient que han duplicat la quantitat d’efectius de seguretat. En la reunió de dimarts, la Guàrdia Urbana s’ha compromès a augmentar el control als carrers de l’entorn.

L’adreça del carrer Alegre de Dalt 55 sempre s’associarà a un dels puntals de l’oci nocturn a la ciutat, entre el 1984 i el 2013 com a KGB (Kiosco General de Barcelona) i des del novembre de 2014 fins a l’actualitat com a Canela. Però també és la història trista d’un desencontre dels successius propietaris de la sala amb els veïns, que aquesta setmana en dues reunions ha constatat que el conflicte que havien volgut evitar ara fa cinc anys els nous impulsors a partir d’una oferta de ritmes llatins ha tornat a esclatar.

Tant els veïns com els propietaris coincideixen en una part del diagnòstic: en l’últim any, des del passat novembre, el problema ha anat a més, en part pel tancament de sales del mateix estil que ha atret més públic i, en conseqüència, més conflictivitat potencial.

També és cert que la dimensió del que passa a l’entorn del local, segons va admetre dilluns a L’Independent un encarregat de Canela, no es percep en la seva totalitat per part de la sala. Si el KGB va tenir el focus de la crítica pels sorolls interns i externs i incidents derivats de la ingesta d’alcohol, i va ser clausurat en dues ocasions; en el cas de Canela, que ja va tancar cinc setmanes el 2015 per resoldre del tot algunes deficiències d’insonorització, el catàleg de conflictes s’ha ampliat.

Dilluns una setantena llarga d’afectats a l’escola Pau Casals van recopilar casos de baralles, consum de beguda a la via pública, oferiment de drogues als passavolants, amenaces, i fins i tot un cas denunciat d’agressió i robatori amb arma blanca. També els veïns van advertir de les promocions d’ingesta desmesurada d’alcohol i d’alguns continguts sexistes en els serveis.

El perímetre crític, segons els testimonis recollits en l’assemblea veïnal, és el que conformen els carrers Legalitat, Encarnació, Alegre de Dalt, Providència i Pi i Margall, si bé s’han enregistrat casos de baralles també a la plaça Joanic. L’horari més problemàtic és entre les quatre i les set de la matinada.

En la mateixa reunió, un encarregat de la sala va intervenir en nom de la propietat per admetre que hi havia problemes en l’evacuació de la zona i sobretot en els carrers adjacents i va denunciar una certa inacció de la Guàrdia Urbana, mentre que la sala ha duplicat de cinc a deu els membres del servei de seguretat. En algunes de les intervencions es va posar sobre la taula l’objectiu final dels veïns: que Canela tanqui.

Dimarts, amb els ànims més calmats, les dues parts es van tornar a trobar de manera més oficial al Districte, amb la presència dels nous propietaris que algunes fonts situen com a reimpulsors de l’activitat en els propers dies, i també amb la representació de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana. En aquest nou contacte, al qual hi van assistir una trentena de veïns però només hi van poder entrar una dotzena, la Urbana es va comprometre a augmentar els controls al barri en els carrers de l’entorn.

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, a preguntes d’aquest setmanari, s’ha mostrat confiat en l’actitud de la nova propietat amb vista a la resolució del conflicte amb els veïns o almenys en una reducció sensible dels episodis crítics. “Creiem que hi ha recorregut per solucionar el problema, el to és cordial i de moment hi donarem un vot de confiança”, ha apuntat.

Comptant l’assemblea i la reunió al Districte d’aquesta setmana, els veïns relaten que ja hi ha hagut tres reunions des del gener -la penúltima el 22 de juny- i que l’estiu és sinònim de possibles nous conflictes però també de certa dispersió veïnal. És per això que en l’assemblea de dilluns es van fer noves propostes (recollida de firmes, pancartes, change.org) que només s’activaran si el conflicte augmenta a partir del setembre.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *