Acció directa contra les injustícies

Tot i que els treballs de construcció del guarnit per Festa Major de Plaça Romaní fa mesos que es van posar en marxa, és ara quan s’intensifica la feina. Com passa amb la resta de carrers i places de Gràcia, quan ja ens instal·lem al carrer tot pren forma més ràpidament. El compte enrere ja ha començat. Sense revelar cap detall del guarnit d’aquest any encara i allargar al màxim l’expectació, només dir que el decorat serà molt més dolç que en d’altres edicions…

No ha estat gens dolça, però, la situació que hem viscut aquesta passada setmana a la Vila amb l’anunci d’un altre desnonament previst el dilluns 15 de juliol a Igualada 13. Però sí és positiu i podem posar en valor l’organització i la protesta veïnal com a eines contra algunes de les injustícies que vivim a la ciutat. La mobilització de veïns i veïnes, de companys de l’Oficina d’Habitatge de Gràcia, com ara la Bàrbara, ha fet possible que el Juan es pugui quedar al barri. És la primera vegada que com a entitat, l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia participa de forma directa per aturar un desnonament. Durant els dies previs es va fer una intensa campanya a les xarxes socials per convocar el veïnat i fer més pressió. Quan va arribar el moment, en la trobada amb la jutgessa i els serveis socials, el Juan va deixar molt clar que ell no es negava a pagar el lloguer del pis on està; si se li feia un contracte just i assequible ell es va comprometre a assumir el pagament. Però el que no podia fer era marxar d’allà perquè no tenia enlloc més on anar. El drama de la vivenda a Gràcia continua i no podem quedar-nos de braços creuats. Hem de seguir lluitant per evitar injustícies com les que estava a punt de patir el Juan (i pateixen a la ciutat moltes persones cada dia).

Un altre dels fronts oberts que encarem cada any per aquestes dates és el viatge a Polònia amb motiu de la commemoració del 2 d’agost, un dia trist per al poble gitano. Aquella nit, la del 2 al 3 d’agost de 1944, per ordre del cap de la SS Heinrich Himmler es van massacrar els gitanos i les gitanes que hi havien confinats al camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau. Coneguda com La nit dels gitanos, l’holocaust que van patir les persones gitanes durant la Segona Guerra Mundial és un episodi que no hem d’oblidar. Per això, un any més diferents representants d’entitats i col·lectius de Gràcia s’uneixen a l’expedició que es fa a nivell europeu per homenatjar les víctimes del genocidi nazi, fer una visita al camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau i participar de totes les activitats, conferències, trobades i homenatges que es fan durant uns dies a la ciutat polonesa de Cracòvia.

La feina per no oblidar la nostra història i reivindicar les aportacions que ha fet el nostre poble al llarg de la Història segueix plenament activa en uns temps on encara, si mirem els titulars que provenen d’Itàlia, per exemple, l’antigitanisme i la xenofòbia estan presents a la societat i es fomenten, massa sovint, des dels espais de poder. No ho permetrem.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *