Greta Nieto: “Deien que una persona no pot canviar res; que mirin el cas de la Greta Thunberg”

Greta Nieto estudia el batxillerat artístic a l’escola Massana i està molt preocupada pel canvi climàtic. Amb una companya de curs, l’Aina, ha decidit passar a l’acció després de veure tones de plàstics acumulats a les platges, deixalles que van a parar al mar i que tenen un impacte desastrós per a la fauna. Per això ha engegat un projecte per denunciar aquesta situació, que es visibilitzarà en una escultura en forma de tortuga feta amb deixalles de plàstic.

Quin és l’origen del projecte?
La idea va sorgir de la meva preocupació i interès pel canvi climàtic i tots els temes associats a això, també m’interessaven les propostes zero waste i tot el moviment que hi ha darrera de minimitzar l’ús del plàstic. Vaig intentar aplicar alguns hàbits a casa, convèncer els meus pares, però era complicat.

Quin va ser el següent pas?
Llavors, aprofitant que faig batxillerat artístic, se’m va ocórrer que des de l’art també podia fer alguna acció que tingués a veure amb tot això. El 23 de juny vam anar amb unes amigues a la platja de la Barceloneta a passar la nit de Sant Joan i vam veure quilos i quilos de deixalles i plàstics que acabarien en el mar. Això també em va fer pensar en la quantitat de plàstic que ja n’hi ha al mar. I vam començar a recollir tot el que vam poder de la sorra, per evitar que acabi al final a l’aigua.

I com serà aquest treball?
El treball consistirà en fer una escultura amb totes les deixalles de plàstic que recollim de les platges de Barcelona. Amb una companya, l’Aina (ella està més especialitzada en escultura i portarà la part tècnica), presentarem l’obra l’any vinent. Amb ella vam buscar quin era l’animal més afectat pel plàstic al mar, que són la balena i la tortuga, i ens vam decidir per la tortuga. Així que representarem aquest animal i el volem portar davant l’Ajuntament. Estem decidint si serà a la plaça Sant Jaume o a aquí, a Gràcia. Ara tot just ha arrencat el projecte així que anirem veient a mida que vagi avançant com serà la darrera fase.

Però el projecte ja ha fet les primeres passes, oi?
La idea ja està desenvolupada, avalada pel tutor, i tenim unes línies ben definides. I ara aquest estiu començarà a caminar amb una visita a la platja, que volem documentar per poder després fer difusió a les xarxes socials, per recollir tot el plàstic. Reunir moltes persones a veure quanta deixalla podem treure de la platja.

Què és el que més us heu trobat a la platja?
Sobretot llaunes de cervesa i refrescos, plàstic d’un sol ús com canyetes, forquilles, culleretes de gelat, bosses o ampolles. Tot allà tirat i escampat.

Quins són els principals punts de reivindicació de la vostra performace?
El projecte té tres punts clars, pel que fa als seus objectius reivindicatius: demanar a l’ajuntament que prengui mesures contra el canvi climàtic i es comprometi a lluitar per aquesta causa, un missatge a la ciutadania perquè sigui més conscient dels seus actes i entre tots deixem de tirar residus, i un altre missatge a les empreses perquè redueixin l’ús massiu del plàstic

D’on prové aquest interès pel canvi climàtic?
Em va inspirar l’exemple de la Greta Thunberg, la nena sueca que amb la seva lluita ha impulsat un moviment mundial. Hi ha estudiants a tot arreu que segueixen el seu exemple. També em feia gràcia compartir el nom, així que vaig pensar que, a diferència del que s’acostuma a dir sobre que les accions individuals no canviaran res, valia la pena que, des de la meva iniciativa personal, fes alguna cosa que posés de rellevància les conseqüències que té el nostre model de societat en el planeta.

Has buscat suports d’entitats o comerços que s’hi sumin?
Veurem possibles reaccions un cop comencen a fer la difusió del projecte. M’ha arribat que hi ha gent interessada o sigui que estarem encantades de poder comptar amb la col.laboració i suports de totes les persones, associacions o entitats que ens vulguin ajudar. També hem d’acabar de decidir on fem la instal.lació de l’escultura; potser es pot convertir en itinerant o fer diferents accions a Gràcia i Barcelona.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *