Adeú per sempre a Gràcia Llegeix, el primer festival de literatura de la Vila

Gràcia Llegeix no es tornarà a fer. La suspensió de l’any passat de la tercera edició per manca de recursos econòmics ja feia preveure un futur incert per a un festival que va néixer el 2016 amb una forta empenta per tal d’apropar els lectors de Gràcia i de Barcelona a la literatura. L’any de descans no ha servit per recuperar els suports necessaris per a la celebració d’una proposta que es va quedar sense el seu principal patrocinador (veure l’Independent 724). Sebastià Bennasar, un dels màxims impulsors de la iniciativa juntament amb el també escriptor Josep Camps i la jutgessa Míriam de Rosa, reconeixia que sense cap recurs, el festival representava un alt cost personal i professional als seus organitzadors.

Enguany, a més de la deficiència de recursos, s’ hi suma el canvi de residència de Bennasar. La dificultat de posar en marxa una nova edició del festival, que fins ara s’havia programat el novembre la primera edició i durant l’octubre el 2017, ha provocat que els seus organitzadors prenguin la decisió: “no tornarà mai més, en principi”, sentencia l’escriptor. També reconeix, a més de les mancances econòmiques, “una falta de múscul associatiu” per part de la direcció del festival.

Des de la primera edició a finals de 2016 la iniciativa ha comptat amb el suport del Districte, que ha facilitat la cessió d’alguns espais, d’entitats locals com ara el Centre o el Taller d’Història, o dels llibreters, participant i recolzant la fira que fan a l’octubre a la plaça de la Vila. Pel festival han passat nombrosos autors i el programa d’activitats ha inclòs taules rodones, rutes literàries o tallers, a més de tenir en compte la diversitat de públic. També ha tingut sempre un eix principal a cada edició: el discurs de l’odi i la discriminació cap a col·lectius socials i el treball de reinserció dels presos el primer any, i la promoció de la lectura entre adolescents i joves i la lectura més enllà del sentit de la vista. Manuel de Pedrolo i Pompeu Fabra haurien estat protagonistes l’any passat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *