Cap agressió masclista més. Organitzem-nos!

per l’Assemblea feminista de Gràcia

Tanquem la Festa Major de Gràcia 2019, amb 2.536 accions de sensibilització i informació, 22 assessoraments i 23 intervencions. Enguany s’han comptabilitzat cinc violacions, mentre l’any passat se’n van denunciar dues.

Aquesta realitat no fa més que posar de manifest, altra vegada, que el sistema capitalista i patriarcal ens agredeix de múltiples formes com a dones. Però, a què respon aquest augment d’agressions denunciades, d’un any per l’altre? Invitant a que se’n faci una reflexió pública i sabent que es deu a múltiples causes, ens plantegem si pot ser degut a una major sensibilització per part de les dones, que porta a denunciar més el que sempre ha estat passant; a la massificació turística del barri que any rere any es fa més palesa, i especialment durant les festes majors; o inclús del tractament que se’n fa des dels mitjans de comunicació, que segueix sense condemnar a aquells que ens violen i assassinen.

Les eines creades (protocols i punts lila) ens semblen un pas molt important per tal de detectar, visibilitzar i denunciar les agressions masclistes. Necessària és la tasca que realitzen entitats com el CJAS a Festa Major, i la seva voluntat de coordinar-se i generar espais més segurs i feministes per a totes. Però són suficients per tal d’aturar la violència masclista? És urgent crear unes festes que puguin ser gaudides per totes des de la sortida de casa fins a la tornada. És per això que cal la implicació de tota la comunitat, totes les comissions dels carrers, totes les veïnes…

Múltiples experiències ens diuen que les estructures que tenim són profundament masclistes, i encara que les dones decideixin fer el pas valent de visibilitzar i denunciar les agressions viscudes (amb tot el que suposa), mai serà suficient si no apostem per un canvi de fons en les nostres institucions, ja que aquestes ens exposen a més violència i vulnerabilitat. No volem passar més per un qüestionament del nostre relat, ni sentir-nos assenyalades, no volem que se’ns pressioni ni se’ns banalitzi, no volem sentir-nos culpables quan les agredides som nosaltres.

És en aquest sentit que també ens plantegem si és adequat donar veracitat només als circuits oficials a l’hora de comptabilitzar les agressions. Les denúncies a mossos d’esquadra i centres hospitalaris són proves que no es qüestionen. Però, podem i volem optar perquè el testimoniatge directe de la dona agredida o bé d’una persona propera sigui suficient per comptabilitzar una violació? Sabem que és un debat obert i que cal reflexionar-hi col·lectivament, per establir quins són els canals necessaris per denunciar aquestes situacions.

Des de Feministes de Gràcia apostem perquè es validi el testimoniatge directe, i més, quan es té constància que en més d’una ocasió, els circuits oficials no han funcionat correctament. Cal remarcar la necessitat i a la vegada fer una crida a l’organització popular per fer-nos més fortes des de la base, per crear els nostres propis mecanismes d’autodefensa a partir d’un protocol propi com el que s’ha estat treballant col·lectivament enguany amb el grup motor conformat per representants de diferents col·lectius populars de Gràcia, pel disseny i aplicació d’un protocol de prevenció de violències masclistes propi. I apel·lar també a la necessitat que els diferents espais de festa major s’impliquin no només en el protocol per festes, sinó també en la construcció d’espais feministes durant tot l’any. Perquè aquest és un compromís que no es pot limitar a una setmana a l’any.

Des de feministes de Gràcia sabem que ha estat, és i serà des de l’autoorganització veïnal, i gràcies a la lluita dels diferents col·lectius feministes, des d’on caldrà seguir lluitant i avançant per construir unes festes lliures d’agressions masclistes! Perquè només Sí és Sí!

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *