Obrir

per Valentia Baratti

Valentina, tu com ho veus, ¿li obro? Jo miro al voltant, ningú ha trucat a la porta, ni tampoc a l’intèrfon. El meu company de feina m’està parlant d’una noia que ha conegut el cap de setmana, i no puc entendre la pregunta tan senzilla que m’acaba de fer. Yeray em mira esperant una resposta. Una de dues, o sóc sorda i no he sentit el timbre, o la informació no ha arribat correctament al meu cervell. Em pregunta una segona vegada: Llavors, ¿l’hi obro o no l’hi obro? Jo, que de vegades tinc el complex de no ser nativa, m’esforço de considerar totes les variants del verb obrir. No, no puc entendre el que m’està dient el meu company de 24 anys. Contesto que sí, jo li obriria, si t’agrada algú li obres la porta, el portal, i ja que estem, el cor. Yeray em mira sorprès, i els dos entenem que hi ha un error comunicatiu, no per ser jo italiana, sinó per ser més gran: l’esquerda generacional, el llenguatge construït al voltant de la tecnologia. “Obrir a algú” vol dir començar una conversa per xat. El verb escriure queda obsolet, ara “obres” a la persona que t’agrada. Les xarxes socials es regeixen en les seves pròpies lleis, són les noves places, on els joves es troben, es coneixen, s’agraden i es deixen. Cada emoticona, les caretes que expressen el nostre estat d’ànim, té un significat precís, així com les publicacions en temps real i les respostes que aquestes generen en el públic d’amics. Filtres per millorar la imatge de la nostra realitat, i per enamorar. Yeray espera la meva resposta. Ara que sé el que vol dir, li contesto: truca-la per telèfon i convida-la al cinema, fan Joker.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *