Terol’150: 1869-2019

per Noemí Cortès

Aquest any celebrem els 150 anys de l’Assemblea de Germans del carrer Terol de Gràcia. L’església va obrir les seves portes oficialment el setembre de 1869, un cop aprovada i publicada la Constitució de l’1 de juny de 1869. Per primer cop s’establia la llibertat de cultes, però el poder del clergat va continuar sent molt fort i es van posar moltes traves a l’assentament i expansió del protestantisme i “Terol”, llavors “Ferlandina” (Barcelona) i “San Gabriel” (Gràcia), no en van quedar al marge; fins i tot es creaven institucions per intentar frenar-lo. George Lawrence, missioner anglès, des de la seva arribada a Barcelona, viu a la vila de Gràcia, un lloc independent de Barcelona, un poble de gent treballadora, dinàmica i amb una gran quantitat de població d’idees republicanes i lliberals. L’aixecament de Gràcia dins el context de la Gloriosa de l’any 1868 va ser molt seguit. Es va crear una “Junta Provisional Revolucionaria de la Villa de Gracia” i el liberal Josep Fabra i Roca, pare de Pompeu Fabra, va ser el nou alcalde de la població; una població en la que onejava una bandera amb el lema: “la honrada villa de gracia no quiere reyes”. És en aquest context, que Lawrence no es va fer enrere i posà en marxa l’església, les escoles –iniciades el 1868–, una impremta i una “Casa asilo para enfermos pobres”, amb l’ajut d’altres missioners i de creients de Catalunya, i aconsegueixen establir-se. Durant l’època de la República, l’església no va tenir cap problema per seguir endavant i ajudar la població. Però després van venir uns moments realment difícils per al protestantisme: la guerra civil i el poder de la dictadura franquista. Es van tancar esglésies, multar i perseguir evangèlics –alguns es van exiliar i altres van patir multes i càstigs de presó–, no es podia escolaritzar els infants per manca de fe de baptisme, i els morts havien de ser enterrats en els anomenats “cementiris per a dissidents”. Anys després es permet tornar a obrir l’església, però tenint dins membres de la policia secreta per controlar tot el que es feia i es deia. Amb el pas del temps, tot es va anar calmant i l’església va viure moments de plenitud, en què va dedicar els seus esforços a recuperar la normalitat i a obrir noves esglésies. A l’actualitat, volem ser més visibles al barri, que la gent ens conegui i vegi qui som i el que fem, continuar amb el que ja estem fent, com repartir aliments a famílies vulnerables del barri o obrint les portes de l’església als sense sostre a les nits de més fred, entre moltes altres coses. Aquesta celebració ens permet mirar el passat per continuar avançant.

Ja hem celebrat molts actes, concerts de gospel amb el Cor Carlit Gospel i amb el Gospel Soul Barcelona i l’acte institucional el passat divendres, amb la presència de diferents autoritats del nostre país, del món religiós, cultural i polític, i encara tenim previstes més activitats: conferències, una d’elles amb el Taller d’Història de Gràcia a la Fundació Festa Major de Gràcia, el 28 de novembre a les 19’30h i un nou concert de gospel i nadales el 14 de desembre amb el cor Alegria. També podeu visitar l’exposició fotogràfica que repassa aquests 150 anys, oberta a tothom. Per fer-ho, podeu contactar amb nosaltres a www.terol150.cat des d’on també podeu seguir tot el que estem fent!

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *