Reacció multitudinària de l’independentisme català

per Jordi Oriola, realitzador audiovisual

El Govern de Catalunya va intentar negociar amb el Govern espanyol un referèndum d’autodeterminació davant d’una demanda popular multitudinària des de 2010. Espanya va negar el diàleg i Catalunya va pressionar organitzant unilateralment un referèndum el 2017, però va mantenir l’oferta al diàleg. Espanya va enviar 3.700 policies per impedir-ho, però el poble va desobeir amb no-violència. Tot i que la policia va ferir més de mil persones, el referèndum va permetre votar a més de 2 milions de persones amb un 90,18% pel sí. El Govern català va oferir negociar un referèndum acordat amb Espanya, però la resposta va ser l’empresonament de tot el Govern català, encara que el President Puigdemont i altres va aconseguir exiliar-se a Bèlgica. Aquest 14 d’octubre, la Justícia espanyola ha condemnat juliol polítics i 2 activistes entre 9 i 13 anys de presó

Prèviament Espanya havia enviat més de 2.000 policies antiavalots a Catalunya. En sortir la sentència centenars de milers de persones van bloquejar pacíficament l’Aeroport de Barcelona i es van suspendre 150 vols. Després hi ha hagut milers de manifestacions a tot Catalunya i en ciutats d’Espanya. Les concentracions, com sempre, han estat totalment pacífiques durant hores, però per primera vegada en 9 anys, al final del dia, s’han produït xocs amb la policia. El detonant: petites provocacions cap a la policia generades per joves independentistes farts, joves antisistema solidaris d’Espanya o fins i tot policies infiltrats. A continuació, els furgons policials perseguien temeràriament als manifestants, atropellant a dues persones, i generaven pànic en disparar centenars de bales de goma. Per defensar-se del avanç dels furgons policials, els manifestants s’interposaven contenidors d’escombraries i els calaven foc. Les imatges impactants de centenars de fogueres s’han emès per totes les televisions i el govern espanyol ha començat a parlar d’aplicar la Llei de Seguretat Nacional. Era d’esperar que, farts de tanta humiliació i violència, en algun moment, els joves esclatessin en sentir provocats per la policia espanyola, i fins i tot pot ser que l’immens desplegament policial hagi atret grups antifeixistes de tot Espanya.

Aquests disturbis han ajudat a internacionalitzar més el conflicte, però també pot servir al Govern espanyol per criminalitzar l’independentisme. Aquest ha reprès la iniciativa amb sis marxes impressionants que han caminat durant tres dies des de tota la geografia de Catalunya, emulant la Marxa de 1968 de Martin Luther King. Les marxes radials ha confluït a Barcelona el 18 d’octubre, dia de vaga general contra la sentència. Barcelona col·lapsada. Espanya intenta criminalitzar el moviment independentista per activar una solució repressiva i no veure obligada a acceptar una solució democràtica. Seguiran accions multitudinàries de desobediència no-violenta fins que es permeti exercir el dret d’autodeterminació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *