Josep Farràs roda a Gràcia el film experimental ‘El pas del temps’

Estirat al terra a mode de catifa humana que és testimoni del fets quotidians, com ara la feina de la Casilda en la seva emblemàtica barberia de Torrent de l’Olla, Josep Farràs grava aquests dies les escenes que conformaran El pas del temps, un video art fet en col·laboració amb la Fundació Angel Orensanz. El tema: el maltractament. “Hi ha molts tipus de maltractaments, físics o verbals, i també contra la cultura”, explica Josep Farràs. Per al director gracienc, que tanquin botigues històriques que conformen l’identitat d’una ciutat també ho és, de maltractament.

El projecte, en la línia experimental (Farràs prové de l’Escola de Barcelona), arrenca amb la creació de la catifa, el punt de vista de tota l’obra. Amb la seva CanonG7, l’autor de Cadaqués, història d’un poble, busca l’espontaneïtat de la vida quotidiana, sense intervencions, sense diàlegs inventats, sense manipulacions. I per què una catifa? “No fem cas d’elles. Hi caminem per sobre sense adonar-nos-en, sovint ensopeguem amb elles i li passem l’aspirador per netejar-les. A vegades les fem servir en esdeveniments importants (la catifa vermella), o les que posem per donar la benvinguda a casa. Però acostumen a utilitzar-se en els passadissos, salons o habitacions”. Per a Farràs, la societat no dóna prou importància a les obres artístiques que hem adquirit per una necessitat consumista o per un caprici. En aquest cas una catifa per decorar casa nostra i amb aparença humana. “Les obres artístiques amb el pas del temps seran el nostre llegat, per això és important cuidar la nostra cultura i patrimoni”, afegeix el director. I per què humana? “Perquè vull donar vida a una obra inert i plasmar-ne les reaccions i sensacions des del seu punt de vista”. Farràs encara necessita gravar més escenes per completar els 50 minuts de l’obra, que promocionarà al Filmets de Badalona o a la propera edició del festival de Sitges. Per la seva presentació a la ciutat comtal ja està pensant en una performance. No en vol donar detalls però promet sorpreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *