Gràcia resisteix

per Gabriel Casellato Escolà, politòleg

Per què VOX continua fent el ridícul a Gràcia? Seran les associacions i l’activisme del barri, que creen teixit social i fan menys eficaç el discurs de la por i de l’odi contra el migrant? Serà la sensibilitat catalanista de fons, naturalment al·lèrgica a qualsevol esbós de centralisme? Seran les arrels treballadores i llibertàries, que generen recel de tota concentració del poder? O l’arribada de joves amb estudis superiors i valors postmaterialistes, poc propensos a seguir discursos retrògrads i conservadors? O serà senzillament que el barri s’ha gentrificat i els rancis no molen…?

No tinc la resposta, però em sembla que a la llum dels resultats electorals la pregunta mereix ser formulada, no fos cas que descobríssim algun antídot infal·lible que es pogués compartir amb els demés (bastant improbable, tot sigui dit…).

Al districte de Gràcia VOX ha obtingut 2.132 vots, que sumats un a un són uns quants, però que en percentatge sobre el conjunt dels electors representen un mer 2,5%, menys que qualsevol altre partit amb representació parlamentària (fins i tot Ciutadans ha arribat al 3%). I quan ho mirem per barris no notem gaires diferències: Vallcarca i els Penitents s’enfila al 3,6%, mentre que el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova es queda a l’1,9%.

La cosa comença a canviar quan mirem els resultats de VOX als diferents districtes de Barcelona. Destaquen els dos extrems socioeconòmics de la ciutat, Sarrià-Sant Gervasi (6,2%) i Les Corts (5%) per una banda, i Nou Barris (4,8%) per l’altra. Sobretot, VOX es dispara al cinturó metropolità. És tercera força a Badia del Vallès, amb l’11 dels vots, i quarta força a Ripollet (9,1%), Santa Perpètua de la Mogoda (8,9%), Rubí (8,6%) o Montcada (7,5%). Són percentatges encara allunyats dels que obté a la resta d’Espanya, però caldrà estar alerta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *