Gràcia inicia la mobilització pel futur de 73 habitatges afectats pel pla Tres Turons

Fins ara semblava una batalla llunyana, amb intervencions des del 2009 a la banda del Carmel i, més recentment, amb la tramitació d’afectacions en una quinzena d’habitatges que s’hauran d’enderrocar també en districte d’Horta-Guinardó. A l’àmbit d’actuació de Gràcia només el juny de 2013 (vegeu número 488) un Butlletí Oficial va detallar l’inici del procés de gestió d’expropiacions de les deu primeres finques municipals als carrers Morató, Taradell, passeig Turull i Mare de Déu dels Àngels. En aquell temps al Pla dels Tres Turons hi havia 300 finques afectades i inicialment n’hi havia hagut 764, i ara el total en compta 211, 73 de les quals estan en territori de districte de Gràcia.

La novetat és l’inici de les mobilitzacions en els tres àmbits d’actuació. La Plataforma d’Habitatges Afectats dels Tres Turons, que fa mesos que recull suports en l’àmbit dels moviments socials de Vallcarca, ha convocat l’1 de desembre la primera caminada popular. que sortirà de la Creueta del Coll, passarà per Taradell, Santuari, plaça Allende i carrer Ceuta per endinsar-se a Horta cap a les bateries antiaèries de la Rovira. L’Ajuntament insisteix que la redacció dels avantprojectes es farà amb accions participatives.

Gràcia ara sí que ja està immersa en la batalla veïnal que en aquest mandat es lliurarà per definir amb més o menys amplitud el pla dels Tres Turons, llargament debatut en els últims deu anys i retallat de 764 habitatges afectats fins als 300 i ara fins als 211 totals, repartits en tres àmbits d’actuació. El pla actua sobre 82 hectàrees, que són els terrenys qualificats com a parcs i jardins en el planejament urbanístic del 2010 i en queden exclosos els parcs ja consolidats: el Park Güell, el parc de la Creueta del Coll i la part històrica del parc del Guinardó. La reducció d’afectats no ha anat en benefici d’una afectació menor per als barris del nord de Gràcia: 73 habitatges dels 211 totals se situen en territori gracienc.

En aquesta clau s’interpreta la mobilització creixent que la Plataforma d’Habitatges Afectats dels Tres Turons (PHATT) ha activat entre col·lectius organitzats a Vallcarca per preparar la resposta contra el que considera una herència “d’un projecte de requalificació de terrenys de Porcioles” i de l’activació de “nous processos de gentrificació” al nord del districte, segons apunta el portaveu de la plataforma, Fran Bernal. “Els enderrocs seran més o menys imminents en funció de la capacitat de resposta del barri”, afegeix.
Els 73 habitatges afectats de la banda de Gràcia es corresponen, segons la plataforma, amb els carrers Taradell (al final del costerut carrer Morató, que es va desafectar ara fa dos mandats amb una reforma en plataforma única) i els carrers Ceuta i Coves d’en Cimany, a tocar del coll d’ampolla pel qual el veïnat accedeix des del carrer Santuari cap al mirador del Virolai-Joan Sales.

Aquesta zona crítica, limítrof amb números de carrers de la banda del Carmel on ja s’hi està actuant per als enderrocs més immediats, serà un dels punts de pas obligat de la caminada popular que s’ha programat ja per a l’1 de desembre amb punt de partida al Parc de la Creueta del Coll i punts d’enllaç a la plaça Salvador Allende, carrer Santuari i bateries antiaèries del Carmel, ja en territori d’Horta-Guinardó.

L’Ajuntament, per la seva banda, ha volgut apaivagar els ànims apuntant que, un cop proclamats a l’abril els tres projectes guanyadors que definien els avantprojectes, la redacció d’aquests avantprojectes s’acompanyarà d’accions participatives “que han de permetre recollir les inquietuds i demandes del veïnat de l’entorn”.

2 thoughts on “Gràcia inicia la mobilització pel futur de 73 habitatges afectats pel pla Tres Turons

  1. Estaria bé que quan feu un article que, com aquest, fa referència a carrers, zones, finques… afegíssiu un mapa o plànol. Aprofito per dir-vos que feu molt bona feina, com a veí de Gràcia m’és força útil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *