Honor i glòria a en Pep Fornés

per Guillem Roma i Batlle

Si penso en Gràcia i cultura popular uns dels primers noms que em venen el cap és Pep Fornés, un nom que ha aparegut els darrers dies als mitjans de premsa escrita vinculat a la notícia de la seva jubilació anticipada i voluntària.

A partir del proper 3 de gener en Pep deixarà de ser el director del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. Però això és una bona o mala notícia?. Per a l’Ajuntament segur que no ho és pas de bona, encara que, parlant en plata, crec que en part s’ho mereixen per no haver-li deixat més llibertat per dirigir el museu. I per la gent de la cultura popular i l’associacionisme cultural?, és una bona notícia?, doncs permeteu-me que sigui una mica egoista i us respongui amb un sí rotund. Estic segur que a partir d’ara podrem fer encara moltes més coses amb en Pep, podrem crear i difondre noves iniciatives sense límits ni traves de tecnòcrates procedents de la “tecnocrosta”. Perquè en definitiva, en Pep, més enllà de la direcció del museu, sempre ha estat i serà un activista cultural en majúscules.

Si hem d’agrair la presencia de grallers a les festes majors, ho hem de fer a en Fornés que amb d’altres persones van recollir el relleu d’aquest instrument en plena transició democràtica quan els darrers grallers vius eren ben pocs i d’edat avançada.

Si hem d’agrair a algú l’existència de la Festa dels Foguerons de sa Pobla a Gràcia, ho hem de fer primer a en Toni Torrens però sense dubtes també a en Fornés perquè ell va ser qui el 1993 va participar en el naixement de la festa com a tècnic de cultura del Districte de Gràcia.

Si hem d’agrair la totèmica existència del Festival Tradicionarius, ho hem de fer al Pep qui el 1993 va arrancar aquest projecte amb d’altres persones.

Si hem d’agrair com de bé que va anar el bicentenari de la Festa Major de Gràcia, ho podem fer a en Pep que junt amb molta altra gent ho va fer possible.

Si hem d’agrair l’autoria de molts bans de Festa Major i Carnaval, ho hem de fer en gran part a en Pep.

En definitiva, els graciencs i gracienques hem d’estar contents de compartir vila amb el nostre estimat “metralleta”, el diable de la colla de les “gordes”, el conspirador de la cultura popular, en definitiva, un dels pilars fonamentals de la cultura popular catalana.

Honor i glòria a en Pep Fornés i benvinguts siguin els projectes culturals que vindran i compartirem!

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *