Gemma Vilanova: “He escrit sobre l’acceptació de la diferència”

La Gemma Vilanova és una dona jove d’aspecte amable i tranquil; també és la mare d’en #josepvalent, un nen amb transtorn d’aspectre austista a les portes de l’adolescència. Qui ha aconseguit connectar amb ell diu que és un nen molt alegre, però sembla ser que això no sempre és evident per qui no el coneix. I la Gemma ha decidit escriure un llibre que, més que un tractat sobre l’autisme, pretén ser una reflexió sobre l’acceptació de la diferència. Una persona autista és la diferència portada a l’extrem.

Aquest dimarts la llibreria Ona va acollir la presentació de 1 fill inesperat i 1 sofà, la història de com la Gemma i la seva família han après a conviure amb l’autisme durant els primers 10 anys de vida d’en Josep. L’Elisabeth Escayola, la primera terapeuta que va tenir en Josep, va destacar la qualitat literària del llibre per la forma amb que la Gemma explica tot el procés que han viscut fins i com ha reaccionat cadascú. Diu que, com si d’un llibre d’aventures es tractés, explica experiències i anècdotes viscudes amb trames, girs i intrigues que “mantindràn a qui llegeixi el llibre totalment enganxat”.

La voluntat de l’autora és donar a conèixer la problemàtica de l’autisme i, a més, ajudar a d’altres famílies que es trobin en una situació semblant a entendre què passa. Senzillament, les persones autistes tenen la seva manera particular d’entendre el món i de relacionar-s’hi, una manera que l’entorn no sempre és capaç d’entendre o acceptar.

El llibre ha tingut molt de ressò i ha estat molt ben rebut pels lectors. A la Gemma li sorprèn que les opinions que li van arribant cada persona destaca una anècdota diferent de totes les que narra al seu llibre, i això la fa sentir satisfeta perquè vol dir, com pretén explicar al llibre, que cadascú viu les experiències de diferents maneres. I, a més, ha aconseguit el seu objectiu: que les persones alienes a la problemática de l’autisme aprenguin, encara que sigui una mica, de què es tracta i com tractar-ho. I se sent tan satisfeta amb la feina feta, que ja pensa en el moment d’escriure un altre llibre sobre la convivència amb un fill autista adolescent i, fins i tot, un tercer que tracti l’autisme a l’edat adulta. Però això en #josepvalent ha de seguir creixent i superant els reptes que se li presentin al llarg dels anys. Com tothom, al cap i a la fi.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *