Xavi Arias: “Gràcia ha pujat al cim del món”

Dotze hores després de fer el cim més alt del món, Xavier Arias contestava aquest dimecres una trucada de L’Independent de Gràcia des del Camp 4 de la vessant nepalesa de l’Everest, a gairebé 8.000 metres d’alçada. Amb la veu una mica trencada i esbufegant com si acabés de fer un esprint, Arias feia les primeres declaracions a un mitjà de comunicació des de la consecució de la fita alpinista més apreciada per als professionals d’aquest esport. El dimecres 21 a les set del matí, hora catalana, Xavier Arias i Xavier Aymar, els Xavis, van coronar els 8.848 metres de la muntanya, convertint-se en els primers socis del Club Excursionista de Gràcia a fer-ho.Com ha afectat la lesió que va patir al turmell durant l’estada al camp base? La lesió al peu és una de les raons per les quals no hem pogut assolir el cim més ràpidament, com volíem. En aquestes condicions no ha estat possible fer-lo en menys de 24 hores. Hem fet el cim de la manera clàssica, a ritme més lent del previst i amb oxigen, però així és com ho fan el cent per cent de les expedicions. De totes maneres el que no hem fet és servir-nos de l’ajuda dels xerpes, hem hagut de fer tots els trasllats de material a cadascun dels camps nosaltres mateixos. Les restriccions de l’exèrcit nepalès pel pas de la torxa olímpica també han afectat molt a l’expedició planejada. Fins a quin punt us han afectat aquestes restriccions? Més enllà dels problemes quotidians com la impossibilitat d’enviar imatges o fer trucades sense la supervisió de l’exèrcit, el fet d’estar tants dies sense poder passar del camp base ha impedit que féssim el procés d’aclimatació correcte per fer el cim de la manera prevista. Com us trobeu tots dos? Esgotats. Estem molt cansats. Ara estem dormint i descansant relaxats per agafar forces per dijous arribar al camp 2 i divendres al camp base. Tot i que, evidentment, pujar a dalt de tot de l’Everest és esgotador, hem de dir que el temps que ha fet ens ha ajudat molt. Meteorolò­gica­ment parlant, l’ascensió ha estat excel.lent. La sensació a dalt del cim ha de ser indescriptible. Tenint en compte que entre els dos sumàvem cinc intents de coronar l’Everest sense haver-ho aconseguit, un cop a dalt la sensació és de profunda emoció. Tot i això, no ha arribat a ser tant intensa com la que vam sentir al fer el primer vuit mil. Quan estava a dalt he trucat a la meva dona i li he dit que havíem arribat i que ja no podíem anar més amunt. Pensant en clau gracienca, portàveu la bandera dels tres lliris, oi? Podeu estar segurs que Gràcia ha pujat al cim del món. Pel que fa les banderes hem plantat la de Barcelona i la de Catalunya. La de Gràcia ens ha acompanyat durant tota l’expedició, però no ho podíem pujar tot a dalt de l’Everest, vam haver de fer molta selecció de material.