El final d’un somni de joguina

Isabel Sanagustín i Jordi Albertí volen viure les darreres hores de la clàssica jogueteria  de la Travessera de Gràcia amb la Gal.la Placídia envoltats dels amics, clients i veïns de la botiga. És per això que el mateix dia de tancament han organitzat un vermut al qual tothom hi està convidat a partir de les dotze. L’any 1977 Sanagustín i Albertí obrien una jogueteria. No es tractava pas d’Els Tres Tombs, sinó de La Rosella, que estava situada a Horta Guinardó. Al cap de cinc anys l’espai se’ls va fer petit així que Albertí va sortir a la recerca d’un nou local. El va trobar on fins aleshores havia hagut el comerç Caratula, una botiga regentada pel senyor Planes que era considerada com un supermercat de cultura. “L’existència anterior de Caratula ens va marcar força ja que, tot i que nosaltres teníem una filosofia molt clara, una de les condicions del seu propietari per traspassar l’espai era que el nou comerç seguís amb l’esperit cultural”, recorden Sanagustín i Albertí. Des de l’inici Els Tres Tombs van apostar per la diversificació del tipus de producte de venta, amb un 25 per cent de la botiga dedicada als llibres, per a públic des d’infantil fins a jove. Precisament un dels moments més durs que recorden va ser la decisió de reduir l’oferta de lectura i de text per a les escoles a causa de la “competència deslleial d’Abacus que practicava reduccions de preu molt per sobre del permès”.