Contra la crisi, Festa Major!

nuriapujolNingú no hauria dit en els últims anys que la Festa Major de Gràcia podria superar els mals averanys que li diagnosticaven una caiguda imparable de carrers guarnits, una manca de locals, un mal finançament i un replegament d’activitats. Tots aquests punts negatius s’han capgirat miraculosament enguany, en l’any de la crisi global: després de vuit anys de desercions de carrers (de 24 a 15), la Festa Major 2009 és la primera en què creixen els guarnits amb la incorporació de la Perla, també creixen (de dos a tres) els locals municipals per a les comissions, i el finançament, tot i els 30.000 euros de menys de la Generalitat, no és problema. Contra la crisi, Festa Major. La Festa Major 2009 ha arribat enguany estrenyent-se el cinturó dels pressupostos (amb el manteniment dels 189.000 euros directes de l’Ajuntament i la reducció de 210.000 a 180.000 de la Generalitat), però sense renunciar a la personalitat que li ha permès resistir durant dècades fins a convertir-se en la celebració més independent de les institucions. Tothom hi ha posat el coll, començant pels festers: la gent torna a tenir ganes de guarnir el seu carrer i la prova més clara és l’estrena de la nova comissió de festes del carrer la Perla, i la possibilitat que l’any que ve, segons els contactes que ja s’han fet en els últims mesos entre la Federació Festa Major i nous participants, que en l’edició 2010 hi hagi tres carrers més, Encarnació, Sant Lluís i Reig Bonet. Un altre símptoma de recuperació: Reig i Bonet tornaria a la festa quatre anys després de donar-se de baixa. Més gent que hi ha posat facilitats, i és just reconèixer-ho, és el Districte, que ja en l’edició passada va donar un baló d’oxigen a les comissions de festes obrint dos locals municipals als carrers Alzina i Milà i Fontanals i que enguany amplia la xarxa a un tercer local, al número 104 de la Travessera de Gràcia. I uns tercers que també han contribuït al reviscolament de la Festa Major són, naturalment, els grups musicals que, al cap i a la fi, són el ganxo principal per atraure la massa de gent que distingeix la festa de Gràcia de les altres que es fan a tot Catalunya en les mateixes dates: no cal dir que Manel, que sense baixar de l’autocar segur que seran les grans estrelles d’aquesta edició 2009 (dia 18 d’agost), han fet un preu d’amic als organitzadors del Festigàbal a la plaça Rovira, lluny dels 5.000 euros que habitualment cobren. També Luis Eduardo Aute, que l’any passat va fer campana després de dos anys seguits, torna amb un preu molt especial no revelat per estrenar la seva cançó dedicada a la plaça Rovira, un tema que recrea una conversa entre el músic i un botiguer històric. Encara hi ha un tercer exemple de grups musicals que han preferit ajustar preus abans que perdre’s un bolo a la Festa Major de Gràcia: l’Orquestra Mitjanit han pactat un catxet de 3.000 euros però cedint el seu equip de so tota la setmana a l’escenari que els Castellers de la Vila de Gràcia despleguen a l’antiga plaça Rius i Taulet, que per primera vegada en festes es dirà plaça de la Vila de Gràcia. L’esforç dels grups, en qualsevol cas, és general, perquè, si no, no s’entendria que en un espai d’unes 350 persones com és l’Oratori Sant Felip Neri hi passin amb preus que giren al voltant dels 10 euros artistes com Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Roger Mas o Quico Pi de la Serra. Text: Albert Balanzà / Il·lustració: Núria Pujol