La festa és pop

joanponsHi ha entre els 600 actes que habitualment es publiciten sobre la festa moltes altres propostes musicals i la confirmació definitiva que la Festa Major s’ha convertit en escenari d’estiu del nou pop independent: el Festigàbal que munta l’Heliogàbal a plaça Rovira ha programat per al diumenge 16 l’últim descobriment del segell Bankrobber i nova esperança de l’escena catalana, El Petit de Cal Eril, el grup de Guissona que molts emparenten amb els Gorky’s Zygotic Mynci i dilluns 17 li tocarà el torn a Ramon ‘The New Raemon’ Rodríguez, l’àlter ego del cantant de Madee que ja supera en bolos al seu projecte mare. La Perla ha triat un doblet gracienc per al 18 d’agost format pels Surfin´Sirles i els Two dead cats; i la plaça del Diamant (la plaça del jazz) acollirà el divendres 21 la música de les màquines de Cabo San Roque. La crisi, doncs, obliga a passar-s’ho bé, els grups abaixen preus i es preuen les agrupacions que fan una proposta refrescant. Però encara hi ha molts altres que sempre han estat allà, que sempre han reivindicat –hi hagi o no hi hagi crisi– que la festa sempre és festa. I per això no s’entendria la Festa Major de Gràcia sense propostes bailongues com els Dúmbala Canalla (plaça de la Vila, dia 14), Ai, ai, ai (plaça Rovira, dia 21), Hotel Cochambre (Bruniquer, dia 17), Albert Malla (Providència, dia 21) i l’Orquestra Tràfic (plaça Rovira, dia 20), apostes reivindicatives com els Ara Mateix (plaça del Sol-plaça del Folk) o clàssics del jazz que ja fa més de deu anys que no es mouen ni del programa ni del carrer on tenen actuació fixa cada estiu: sí, estem parlant dels Tandoori Lenoir (Sant Miquel, dia 15 i Joan Blanques de Baix, dia 16)  o de Lucki Guri Sextet (Joan Blanques de Dalt, dia 20). La Vella Dixieland i la festiva Orquestra Aquàrium seran els grans absents de la programació. La Festa Major 2009 també serà recordada com l’edició en què es va dedicar un carrer a Pepe Rubianes (Sant Pere Màrtir) o en què la plaça del Raspall va ser l’escenari de les festes alternatives de la Comissió de Festes Populars, que segueixen el seu trajecte itinerant després de deixar Diamant el 2005 i passar per Còrsega (2007) i Poble Romaní (2006 i 2008). Les obres dels barracons del nou CEIP Bailèn en aquesta última plaça impediran que s’hi faci festa, i tampoc n’hi haurà al passeig de Sant Joan, també per l’enèsima reforma urbanística. També les places que no tenen veïns organitzats que facin festa tenen la seva activitat com cada any: la plaça del Sol serà la plaça del Folk (organitzada pel CAT) i a les tardes serà l’espai intercultural, la plaça del Nord i la plaça Trilla acolliran activitats dels Lluïsos i del Cercle, la plaça del Diamant serà la plaça del  jazz (sota responsabilitat de l’Orfeó), la plaça Revolució serà l’espai de la paraula, la plaça de la Virreina acollirà la fira d’artesania, la plaça Joanic serà l’espai de la Nova Cançó (amb sarsuela i dansa inclosa) i la plaça Manuel Torrente serà l’espai gastronòmic del Cargol Graciós. Text: Albert Balanzà / Foto: Joan Perramon