La Federació es converteix en Fundació i diu adéu a l’estructura assembleària

ricardestruchVuit anys després d’anunciar una intenció que va provocar un llarg divorci amb la Comissió Popular de Festes de la plaça del Diamant, la Federació Festa Major es convertirà al setembre en Fundació Privada Festa Major, dirà adéu a la seva estructura assembleària i buscarà nous patrocinadors externs a través dels beneficis fiscals. En l’edició 2009 encara conviuran les denominacions de Federació i Fundació, tal com explica el president de l’entitat, Ricard Estruch, que aprofita per explicar la festa del futur. “Diem adéu a l’assemblearisme però no perdrem contacte amb les comissions dels carrers, als quals mantindrem vinculats a través d’assemblees informatives. Els carrers són les bigues de la nostra estructura però nosaltres tindrem més capacitat executiva que abans”. Aquesta és la primera pedra de la nova estructura que, després de dos anys en la presidència de la Federació Festa Major, Ricard Estruch ha dissenyat per enfortir la principal entitat de Gràcia o almenys la que desplega un pressupost més gran. La direcció de la Federació (o Fundació) s’ha mogut ràpid i l’any passat ja va començar a donar pistes de futur eliminant els grans escenaris dels carrers Bailèn i Còrsega. Enguany, segons Estruch, sota la màxima d’amortitzar espais, la sarsuela es farà més reduïda a Joanic i el passeig de Sant Joan es reduirà a activitats veïnals i per als propers anys es potenciarà l’Oratori de Sant Felip Neri i l’església de Santa Maria. “No és necessari tenir 25 espais actius”, apunta. L’objectiu final és optimitzar recursos i busca nous patrocinadors que puguin desgravar fins a un 35% col.laborant amb la Fundació. Hi ha objectius més ambiciosos, al cap d’Estruch. “M’agradaria que en dos o tres anys la festa major oficial i les alternatives tornessin a anar juntes; i l’acord per Raspall és un primer pas”, diu en al·lusió al pacte per una festa alternativa més tranquil·la a l’escenari de la plaça del Raspall, organitzada per la Comissió de Festes Populars (exCPF). Estruch també es felicita per la implicació del Districte amb els tres locals municipals per a guarnits però també té una petició pendent: “que ens deixin triar el pregoner a nosaltres”. Text: Albert Balanzà / Foto: Javi Soria