La resta de carrers despleguen el seu enginy per pujar al podi (1)

bergaBerga. Taules i més taules, un menjador, i molts infants conformen el guarnit de Festa Major d’aquest carrer que es transformarà al llarg d’una setmana en una escola bressol amb totes les seves peces. Del sostre penjaran estrelles, com les que es fan servir als cotxets perquè els més petits dormin. Per elaborar la decoració s’ha utilitzat, principalment, fusta i porexpan, a més d’una tela que cobrirà tot el sostre de Berga. I per donar continuïtat al guarnit en la programació, en aquesta edició s’ha pensat sobretot en la canalla i es faran moltes activitats infantils, entre aquestes, tallers, berenars i tardes de contes. Bruniquer. L’any 1865 Lewis Carrol publicava un dels llibres infantils més llegits Alícia al país de les meravelles, amb personatges tan entranyables com el Conill Blanc o la Reina de Cors. La novel·la ha inspirat nombroses obres de teatre, ballets i pel·lícules, i aquest agost, també, el guarnit d’aquest carrer, on es podran veure jocs de cartes, figures d’escacs, miralls i nines. Entre 25 i 30 làmpades il·luminaran el carrer Bruniquer de nit. Del sostre penjaran rellotges com els que lluïa el Conill Blanc del relat. Els veïns del carrer tenen una dificultat afegida en aquesta edició i és que arrel de les obres de reforma s’han col·locat uns pilons i arbres amb què no comptaven. “Haurem de fer un esforç per buscar una fórmula diferent”, explica Lluís Aromí, que convida tothom a gaudir d’una novetat en la programació, un campionat de futbol, això sí, amb botons per no destrossar el decorat. Fraternitat. Els amants de la ciència no poden deixar de passejar per Fraternitat, que ha triat com a tema el naixement de la vida. Entrant pel carrer Tordera es podran veure àtoms, que s’uneixen i conformen molècules... i així es va avançant per aquest decorat que ens porta a la creació de la vida, primer de les plantes, després dels animals i en darrer lloc, de les persones. La comissió ha reutilitzat material de la darrera festa i ha afegit grans volums de papers acolorits per donar encara més vida al carrer. Si d’entre totes les activitats del programa n’han de triar una, es queden amb el taller de cuina de crêpes per a infants, la tarda de dilluns 18. bruniquerLlibertat. Sadako Sasaki tenia dos anys quan va caure la bomba a Hiroshima, la ciutat on vivia. A conseqüència de les radiacions, nou anys més tard li van diagnosticar leucèmia. Mentre estava a l’hospital va començar a fer grues de paper perquè, segons la tradició japonesa, si arribava a mil es compliria el seu desig de curar-se. Va morir abans d’arribar a fer-ne mil. Des de llavors persones d’arreu del món s’han dedicat a seguir fent els origamis de les grues i aquest estiu els de Llibertat volen sumar-s’hi, dedicant el carrer al Japó. Hi haurà prop de 8.000 grues i 9.000 estrelles fetes amb paper. Una de les entrades representarà la part més tradicional de la cultura nipona, mentre que a l’altra hi haurà un gratacel fet amb cartrons reutilitzats i caixes de neveres. Els visitants podran fer les seves grues de paper, que es penjaran cada nit. Al final de la Festa Major, totes aquestes s’enviaran al Museu de la Pau d’Hiroshima. Perla. Per a l’estrena com a carrer guarnit, han decidit fer de la Perla un espai crític amb el barri. Hi trobarem la particular visió d’aquesta comissió sobre la situació de l’habitatge a Gràcia, sobre les actuacions policials i també sobre el pla de mobilitat, amb la pilona com a element central, ja que com a veïns del carrer asseguren patir les conseqüències del seu mal funcionament. “Hem tirat molt de contenidors, perquè al ser el primer any no tenim pressupost”, explica Elionor Guntín. I així fan servir cartrons, ampolles, fustes, oueres, iogurts i, fins i tot, joguines que han trobat a la brossa i que han refet per convertir-les en elements del guarnit. Els de la Perla asseguren que tenen uns concerts de nit molt potents, que ningú pot perdre’s. Reportatge: Meritxell Díaz / Fotos: Javi Soria