La resta de carrers despleguen el seu enginy per pujar al podi (i 2)

progresPlaça de la Vila de Gràcia. La plaça es converteix en un escenari per somniar. Somnis és un ambient, un espai on els visitants podran descobrir figures diverses i gaudir de llums i colors. Els castellers han fet servir 60.000 nespressos de 22 colors per crear una estructura molt gran. També hi haurà una portalada que recorda a una lluna i unes columnes de llum que crearan un passadís tancat, a banda d’unes cortines fetes amb les anelles de plàstic de les llaunes. La comissió ha utilitzat, a més, 8.000 gots de plàstic, porexpan i fusta. La plaça del Rellotge tindrà els dies de Festa Major una gradació de colors, entre el verd, el blau i el lila perquè tothom qui vulgui pugui somniar. Plaça Rovira i Trias. Els de Rovira presenten Una de pirates. Un pop gegant, que envairà el mig de la plaça, és el causant de les destrosses d’un vaixell de grans dimensions. Hi haurà barrils, palmeres, estrelles de mar, peixos fets amb ampolles petites, mitjanes i amb garrafes. Des de la comissió asseguren que han fet un salt qualitatiu en el guarnit d’aquesta edició, amb la incorporació de noves mans expertes i fent un esforç important en la il·luminació. “Aspirem a un lloc digne en el podi, volem estar entre els cinc primers”, subratlla Jordi Martin. Porexpan, filferro, plàstic de samarretes rebregat i cremat… es combinen per crear aquest univers marí que farà les delícies dels visitants. L’endemà del desmuntatge es farà la subhasta del peix, per als qui vulguin adquirir peces del guarnit. Aute, els Manel, Toti Soler i els Ai, ai, ai són alguns dels grans noms que passaran per l’escenari de Rovira. vilaPlaceta Sant Miquel. L’espai tindrà enguany dos ambients, per una banda un bosc més tenebrós on els visitants es trobaran amb gnoms i elfs, i per l’altra un bosc més verd i més animal, amb arbres, moltes fulles, cérvols i porcs senglars. Per primer cop, la comissió de la placeta de Sant Miquel ha incorporat el porexpan com a material del seu decorat. A banda, ha reutilitzat prop de 600 cartrons de llet i material més tradicional per transformar el gris del carrer en un bosc verd. De la programació d’enguany, destaquen l’actuació de Tandoori Lenoir, la nit del 15, i la sardinada del dimarts 18 que anirà acompanyada de cançons de taverna. Progrés. Tot un seguit de personatges mitològics es faran amb el carrer Progrés els dies de festa. De la mitologia grega arribaran els monstres amb cos d’home i cap de toro, els minotaures, i també les gòrgones, amb cos de dona, dents punxegudes i mans amb urpes. De la mitologia celta hi seran els follets, vestits de colors alegres. No hi faltaren les fades en aquest escenari de fantasia, amb tot de figures de mida pràcticament real. Progrés es convertirà en una selva, un hàbitat natural per a tots aquests éssers. Com a material, han treballat amb teles de galliner, paper de diari i ampolles de plàstic. Per innovar, el sostre s’ha fet amb malla de plàstic de jardí. I la nit del dia 15, que ningú falti a la presentació del disc Progrés, del grup Igitaia, una formació nascuda en aquest mateix carrer. puigmartiProvidència. Carbasses, bruixes i rat-penats formen part del Halloween de Providència, que aquest estiu fa 20 anys que celebra Festa Major. Per l’accés del carrer Alzina, hi haurà tot un seguit de bruixes que donaran la benvinguda als visitants. Per l’altre costat, hi haurà un cementiri amb tots els seus fantasmes. Del sostre, que barreja els negres i els taronges, penjaran mosques, aranyes i d’altres bitxos. Per a aquest guarniment de Halloween, han utilitzat ampolles d’aigua, mitges per a les ales de les mosques, tela de galliner, porexpan per als arbres, roba i paper. La tradicional i popular nit Cocodrilo, amb Albert Malla, posarà el punt i final dels set dies de festa a Providència. Puigmartí. A l’hivern, els membres de la comissió del carrer van començar a reciclar l’escuma de les caixes de raïm del mercat de l’Abaceria amb la intenció de donar-li una utilitat. I finalment, també els hi va donar la idea ja que van decidir que aquest agost Puigmartí esdevindrà una parra gegant, amb quilograms i quilograms de raïm. A més d’aquest material, també han fet servir paper de diari per omplir els troncs i les branques dels arbres. Tenen clar que no aspiren a premi, sinó a fer festa i que tots els visitants puguin passar-s’ho bé. Pel que fa al programa, destaquen dues activitats, l’espectacle infantil de pallassos del Xiutet del Riure, el dia 15, i el ball de l’Orquestra Milkers, la nit del 16. Tordera. Un tramvia, com els de principis de segle, serà l’atractiu de Tordera. Els visitants hi podran pujar i descobrir tots els detalls, des dels més convencionals fins als més moderns, perquè els membres de la comissió asseguren que s’han fet seu el guarnit i han decidit passar-lo pel colador de Festa Major i afegir-hi moltes idees novedoses. En l’elaboració d’aquest tramvia han utilitzat fusta i porexpan, “aquest any no hem pogut reutilitzar massa perquè el guarnit no ens ho permetia”, explica Laia Martínez. Després d’uns anys repetint podi, el viatge al Tibet de 2008 no els va afavorir i van quedar cinquens. “Si ha de venir el premi, millor, però aspirem a què la gent gaudeixi del guarnit i de les activitats”, de la que es queden amb l’actuació de The Hot Swing Machine la nit del dia 19. Reportatge: Meritxell Díaz / Fotos: Javi Soria