Sant Pere Màrtir homenatja Rubianes i Raspall ‘juga’ al monopoli especulatiu

alternativesromaniLa comissió de Sant Pere Màrtir ret aquest estiu el seu particular homenatge a l’humorista galaico-català Pepe Rubianes, mort el passat 1 de març, mentre que a la plaça del Raspall, on finalment s’ubica la Comissió de Festes Populars (CFP) amb la intenció de fer una programació més tranquil.la, es podrà veure un monopoli gegant de caràcter reivindicatiu, amb els temes que han estat d’actualitat al llarg d’aquest any, com els barrots a la plaça Dones del 36 o el judici que ha d’afrontar l’Hort de Banyoles a la tardor. “A mí, la unidad de España me suda la polla por delante y por detrás, que se metan a España en el puto culo, a ver si les explota dentro y les quedan los huevos colgando del campanario”. És una de les frases més recordades de l’humorista Pepe Rubianes i que quedarà estampada a la samarreta de Festa Major de Sant Pere Màrtir, que enguany dedicar el carrer al còmic. Ho farà convertint l’espai en un teatre i penjant pancartes amb les frases més cèlebres del monologuista. La programació estarà influenciada per aquest homenatge. Així, el vespre de dimecres 19 hi haurà un concurs de monòlegs, Don Pepe Rubianes y Olé, seguit de l’actuació de Xavi Castillo, l’humorista valencià que relata episodis reals de censura que la seva companyia Pot de Plom ha viscut. alternatives2Després de diverses reunions tant amb Districte com amb la Fundació Privada Festa Major, la CFP celebra les festes alternatives a la plaça del Raspall, un espai que agrada als organitzadors tant perquè està al centre de la Vila –un dels seus requisits, després d’haver fet festa a Còrsega al 2007– i perquè els hi permet tenir una programació més tranquil.la i que no es desbordi de llauners. La CFP juga en aquesta edició al monopoli de la Vila de Gràcia, on les diverses caselles representen les diferents reivindicacions i cavalls de batalla que han mogut enguany. Es parlarà del tancament de la plaça de les Dones del 36, de l’okupació d’un solar al carrer Banyoles per crear un hort comunitari, de l’especulació immobiliària, de l’ús del català i dels quatre graciencs que van ser multats acusats de participar en una “manifestació il·legal” per sortir als carrers l’agost de l’any passat sota el lema Ultratgem Espanya, desobeïm l’Estat. Aquestes seran només algunes de les caselles d’aquest particular monopoli. Text: Meritxell Díaz / Fotos: Cedides CFP