Kepa Junkera acapara tota l’atenció del Tradicionàrius amb dos concerts

kepajunqueraPep Gimeno Botifarra amb Radioquartet serà l’encarregat, divendres 15, de donar el tret de sortida al XXIII Tradicionàrius, un festival que aquest 2010 tindrà més accent valencià, amb Urbàlia Rurana o la Romàntica del Saladar. Però el gran nom d’aquesta edició, des d’Euskadi i amb influències de Provença, serà el de Kepa Junkera, amb el seu darrer treball. Trikititxa i mandolina. Arrels basques i de la Provença. Aquesta és la proposta de Kepa Junkera i el quartet de corda Melonious Quartet, que presenten el seu treball conjunt Fandango Provença Sessions al Tradicionàrius d’enguany. Es tracta d’un dels plats forts del festival que, a més a més, com a fet excepcional se servirà en ració doble els dies 4 i 5 de març al Centre Artesà Tradicionarius. La gallega Mercedes Peón (19 de febrer, CAT) o el Nuevo Mester de Junglaría, que celebra 40 anys sobre els escenaris (21 de gener, L’Auditori), seran dos més dels al·licients d’aquesta edició. El festival comptarà, durant una mica més de dos mesos, amb prop d’una cinquantena d’actuacions amb la música folk com a clara protagonista i amb els músics valencians com a nota dominant.Pep Gimeno Botifarra serpa l’encarregat d’aixecar el teló del festival amb l seu últim treball Te’n cantaré més de mil’. Les cançons tradicionals de la Costera i la Vall d’Albaida serviran, doncs, de carta de presentació per a aquesta nova edició del Tradicionàrius que, a banda d’aquesta, comptarà amb diverses actuacions d’artistes arribats del País Valencià, com Urbàlia Rurana o la Romàntica del Saladar. Efemèrides com la dels segovians Nuevo Mester de Junglaría o el vintè aniversari de El Pont d’Arcalís (22 de març,  Palau de la Música) són, segons el director del festival, Jordi Fàbregas, “proves clares del bon estat de salut de la música folk”. Entre les propostes innovadores, hi ha noms com El petit de cal Eril, amb un peu al folk i un altre a una mescla d’estil difícil de definir, que també actuarà al CAT (5 de febrer).