El comerç detecta un lleuger descens dels ingressos de Nadal

rebaixes La campanya de Nadal viscuda pels comerços de Gràcia ha deixat un regust agredolç a molts botiguers. Si bé s’ha venut un volum equivalent o minsament superior al de l’any anterior, els comerciants han detectat una lleugera davallada d’ingressos fruit de les ofertes i rebaixes realitzades per activar el consum durant la campanya hivernal. Els ciutadans han canviat l’hàbit de comprar durant tot el mes de desembre per fer-ho a última hora, és a dir, el dia abans de Nadal i el 5 de gener. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat les associacions de comerciants del districte de Gràcia després de tancar la campanya nadalenca d’enguany i fer front a un petit descens d’ingressos respecte la campanya del 2008. Alhora, s’ha detectat un canvi pel que fa els productes més consumits, ja que el sector de botigues de regal amb objectes econòmics han incrementat moderadament els ingressos mentre que els establiments de productes d’import més elevat han patit més la crisi comercial que viu la ciutat. El regal estrella d’aquest Nadal han estat els televisor i els aparells d’adaptació a la TDT, donat que durant aquest 2010 es produirà la apagada analògica. Segons el president de la Federació d’Associacions de Comerciants, Artesans i Industrials de Gràcia, Agustí Lapiedra, les previsions per a aquest 2010 no són bones si es té en compte que “molts consumidors que estan actualment a l’atur deixaran de cobrar-lo sense haver trobat feina i, a més, al juliol l’IVA s’incrementarà un 2 per cent, encarint així el preu final dels productes”. Rebaixes a preu de cost Les rebaixes posteriors a la campanya nadalenca estan sent les més agressives dels darrers anys propiciant un increment del consum. Els comerciants coincideixen en assenyalar que, sobretot en la roba, la gent s’ha esperat a les rebaixes sense generar despesa abans. Molts botiguers venen productes gairebé a preu de cost.