La història a través d'arpilleres, al CIRD

arpilleresEl Centre d'Informació i Recursos de la Dona presenta, fins al proper 26 de febrer, l'exposició Arpilleres de memòria, un recull de diferents mirades femenines al dia a dia de països com Xile o el Perú. Les arpilleres són un tipus de tapís, fet amb roba d'arpillera (la tradicional roba de sac per a  patates o  farina), originàries de l'Amèrica Llatina, que servien a les dones per reflectir paisatge i personatges a través del quals mostraven les seves proclames o maneres de veure la vida.  Van ser, tal i com apunta la comissària de l'exposició, Roberta Bacic,  un bon instrument de denúncia per a les dones xilenes durant la dictadura de Pinochet. Ja la folklorista xilena Violeta Parra, que durant l'època en què va estar  malalta i no podia cantar va practicar l'art de les arpilleres, descrivia  aquestes obres com a "cançons que es pinten". I avui són un bon testimoni per a la història.  L'exposició del CIRD mostra arpilleres de Xile i Perú, però també de Catalunya, Irlanda i Anglaterra.