L’Ajuntament va pactar treure el jardí d’Encarnació abans de fer les obres

Enganyats i indignats. Així se senten els veïns de la Plataforma Salvem el Jardí de l’illa encarnació-Sant Lluís després de saber que la immobiliària Volumètric i Parcs i Jardins ja havien previst, un mes abans d’iniciar l’enderroc de l’antic convent, al mes de novembre, “la pèrdua de massa arbòrea” del solar. Els veïns van tenir accés a l’expedient de llicència d’obra en el tràmit d’audiència previ a l’atorgament d’aquest permís municipal. Segons la plataforma, Parcs i Jardins ja havia condemnat a mort el jardí i demanen una reunió amb el Districte.

Després de dur a terme una intensa campanya de mobilització durant mesos per salvar el jardi centenari del carrer Encarnació, els veïns van rebre fa poques setmanes un cop que ha tirat per terra l’esperança de conservar aquest oasi verd de 800 metres quadrats. I que els ha indignat més encara. Segons expliquen, dos membres de la plataforma van tenir accés, juntament amb l’advocat de l’entitat, a l’expedient de la llicència d’obra major en el tràmit d’audiència previ a l’atorgament d’aquest permís municipal.

En l’expedient van trobar un document de “Conveni d’afectació del Jardí”, de data 23 de novembre de 2011, signat entre el gerent de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa promotora Volumetric on acordaven diversos aspectes. Un d’ells, el compromís de Volumetric de compensar, en altres punts de la ciutat de Barcelona, la pèrdua de massa arbòrea que es produirà en el jardí d’Encarnació, 62-64, a causa de les obres (un aparcament i un bloc de pisos).  Segons la documentació, els veïns expliquen que Volumetric  compensaria amb una fiança de 6.841 euros la pèrdua de verd i Parcs i Jardins no posaria impediment en la confecció d’un informe favorable a la retirada del verd urbà d’aquesta parcel•la. Per a la plataforma, la data en que es signa aquest document no deixa de ser “sorprenent” ja que la donació per part de les monges del convent del 25% de la propietat del convent a l’Arquebisbat de Barcelona va produir-se el 14 de desembre de 2011. Però els acords i les converses sobre el futur del jardí ja havien començat mesos abans. D’aquí la indignació dels veïns. “La recollida de 4.000 signatures de ciutadans i ciutadanes que va promoure la Plataforma de Veïns Salvem el Jardí demanant a l’Ajuntament la protecció i preservació del jardí centenari en el mateix lloc on és, així com la catalogació com a arbres d’interès local les 4 palmeres i les glicines del jardí, ha quedat eclipsada per una signatura prèvia del gerent de Parcs i Jardins on es comprometia a donar llum verda a la destrucció d’aquest oasi i reducte de verd urbà del barri de Gràcia”, escriuen els veïns en un comunicat. Aquests dies han tornat a organitzar-se per tal de demanar una reunió amb el Districte, que optava per un tercer pla amb arbres replantats (veure L’Independent núm. 445)

6 thoughts on “L’Ajuntament va pactar treure el jardí d’Encarnació abans de fer les obres

 1. Quina ràbia i quina impotència generen aquestes situacions. És en moments així quan un se n’adona que hi ha quelcom que falla. Quina nosa fan aquests arbres? Els veïns que conviuen amb els arbres no es queixen pas, en canvi els que viuen en zones mes exclusives creuen que l’oasi verd allà molesta…el món al revès.

 2. Sí que crec que això falla. I tant! Qui és el gerent de Parcs i Jardins per signar un conveni en nom de l’Ajuntament? Ep! Que “l’Ajuntament som tots” i, per tant, han de ser els òrgans col.legiats dels representants elegits per la ciutadania (Ple, Junta de Govern, etc.) els que han de debatre i, si de cas, aprovar prèviament el conveni. Llavors, seria quan aquest òrgan col.legiat nomena i autoritza a un càrrec municipal per a la seva signatura.

  Ajuntafems: Que no ens xupem el dit. Aquest conveni és una vergonya. Penso que això és un document nul de ple dret!

 3. Es trist com funciona la política. Tots son canvi de cromos per sota ma. On es la transparència…? On hi ha debat … ? Per una banda s’omplen la boca de la qualitat de l’entorn, que si la preservació dels espais verds i desprès queda pales que l’únic que interessa es fer calaix. Com la vergonya de l’EuroVegas. Regalen els terrenys on hi ha un aqüifer de incalculable valor ecològic a uns descerebrats que l’únic que faran serà omplir-lo de merda abans de desaparèixer carregats de doblons. S’ha de canviar urgentment la política del ” Euro per avui i desastre per demà”. Al solar on hi ha “el jardï” hi ha uns aqüifer d’un extraordinari valor. Al fer l’enderroc, incomplint totes les normes, varen tapar un pou d’aigua amb uralita. Calaix, calaix, només calaix … no anem be, no anem be … !

 4. El Sr. gerente de Parcs y jardins, se extralimitó en sus funciones al autorizar la destrucción de la masa arborea de este recinto de la C/ Encarnació, esperamos que haya una retificación y que ese pulmón que tiene Gracia continúe en su sitio.
  Ya me extrañaba tanta rapidez en el derribo, hasta sin usar algunas medidas de seguridad, que normalmente son obligatorias ¿será que tenían mucha prisa?

 5. Vergonya aliena em fan sentir els polítics … Desprès, sisplau, que els polítics no s’omplin la boca amb paraules buides com “transparència”, “honestedat”, “servei al ciutadà”, etc etc … Per mi, la gran majoría d’ells són corruptes per definició: nomès miren pels seus interessos, no el de la gent que els ha triat.

  Cal que els veïns ens mobilitzem i fem la tasca que aquesta colla de vividors no han fet, ni fan ni faran; en aquest cas, cal que ens mobilitzem per salvar el Jardinet¡¡¡

  ¡¡¡¡People have the power¡¡¡¡ que va cantar algú ….

 6. Se pensaban que no nos íbamos a enterar?? pues mira nos hemos enterado y espero y deseo que estas “personas” que creen que todo vale para ellos, se lleven su merecido. !!!!!!!VIVA NUESTRO JARDIN!!!!! (porque a pesar suyo es NUESTRO).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *