Educació torna a amenaçar l’IES Bosch i Gimpera eliminant el primer d’ESO

La tornada a l’escola s’ha viscut aquesta setmana amb la constatació que la baula més dèbil de la cadena de centres educatius a Vallcarca, l’IES Bosch i Gimpera, torna a estar en perill. Cinc anys després d’una polèmica ordre que obligava el tancament, que va provocar manifestacions i el salvament ‘in extremis’ de l’institut, Educació ha decidit eliminar aquest any el primer d’ESO.

“La decisió ens ha fet molt de mal i no ha tingut en compte que es podia haver evitat amb les sol·licituds que han arribat fora de termini i amb els repetidors de setembre”. Així s’explica la directora de l’IES Bosch i Gimpera, Ana Pujol-Xicoy, que no va viure en el càrrec la crisi de 2007-2008, quan el Consorci d’Educació va comunicar per carta el tancament i va haver-hi una revolta sense precedents amb el president del districte, Ricard Martínez (ERC), i el conseller d’Educació, David Companyon (ICV-EUiA) posant-se al capdavant de la protesta.

Ara la situació no té un tancament en l’horitzó immediat, però Pujol-Xicoy és conscient que l’any que ve “en lloc de 30 alumnes n’haurem de convèncer 60” per obrir els dos primers cursos. Això es produeix en paral·lel, segons Pujol-Xicoy, a l’ampliació de línies a centres propers. “Juguen a augmentar ràtios en altres centres en lloc d’omplir els centres buits”, adverteix. El Bosch i Gimpera té uns 70 alumnes.

El debat també va lligat a la construcció pendent de l’IES Vallcarca, que torna a estar present  al Pla d’Actuació del Districte, si bé el posicionament oficial durant la crisi de 2007-2008 va ser el tancament paulatí del Bosch i Gimpera fins que el nou institut estigués construït.

Nou pla educatiu

Malgrat aquests mals averanys, el centre mira endavant i presentarà en quinze dies una reforma del pla educatiu per “potenciar la innovació i l’emprenedoria”. La mesura va lligada a dos punts del PAD aprovat dimarts que prometen “fomentar la preinscripció al Bosch i Gimpera” i “establir una xarxa entre l’escola bressol Gat Negre, l’escola Montseny i l’institut. Es dóna el cas que l’escola ha pogut evitar una proposta salomònica de fusió dels cursos 3r i 4t de primària. “Al final hem incrementat matrícules”, diu la directora Pilar Bestué. El 5 d’octubre faran un pati obert. El que sigui per superar la situació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *