L’Ajuntament fa canvis a Serveis Socials del Coll per corrents que poden afectar la salut

p07f1“Si tinguessim el més mínim indici que és un problema, tancaríem el centre, i no és el cas”. Amb aquest missatge i amb tres estudis tècnics a la mà, el gerent de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Àngel Miret, ha explicat el procés d’inquietud que s’ha generat entre els treballadors del centre de serveis socials de Coll-Vallcarca, després que un segon cas de càncer s’hagi registrat amb la recepcionista. El primer cas va ser fa vuit anys amb una treballadora que ja havia tingut un diagnòstic similar anterior en un altre lloc de treball i que finalment va morir.

Amb l’objectiu de descartar qualsevol relació entre els dos casos i de comprovar com a possible causa el lloc de treball, l’Ajuntament va demanar a finals d’any dos estudis, un a l’associació d’anàlisi d’edificis malalts Artem i l’altre a la consultoria ambiental Noizu: el primer va descartar l’efecte de camps elèctrics i de camps magnètics sobre la salut, però el segon va detectar un possible efecte perniciós vinculat a corrents d’aigua subterrània.

L’estudi de síntesi i de conclusions ha determinat que l’espai on hi ha la recepció està afectat per “geopaties d’origen natural”, i que concretament les corrents d’aigua que passen per sota entrant en el sentit de la porta principal del carrer Aldea cap endins tenen una intensitat en aquest punt que el fan “no apte per a estances de llarga durada”. “Una permanència excessiva en aquest punt pot comportar un determinat risc”, apunta l’informe al qual ha tingut accés l’Independent.
Sense entrar a fer més valoracions i limitant-se a fer recomanacions, l’anàlisi proposa que el punt afectat es converteixi en un lloc de treball de “permanència no permanent”, per exemple, un arxiu o una sala de reunions puntuals, i que s’apliquin mesures correctores en el mobiliari, en les instal·lacions o el paviment per aïllar més l’espai.
Representants de Serveis Socials, encapçalats per Miret, es van reunir al març amb els treballadors del centre per apaivagar l’estat d’inquietud “psicosocial” que s’ha generat per aquest segon cas. Els tècnics del Districte de Gràcia, que han actuat com a suport, han afegit als anàlisis realitzats que les modificacions internes no afecten cap altra espai de l’edifici perquè a la resta de pisos no hi ha cap lloc de treball amb la permanència que té la recepció.

Ara com ara, a més, s’han descartat propostes com l’acceleració del trasllat que s’ha de fer a Maignon 15 (vegeu L’Independent núm. 567), la distribució dels professionals en altres centres o la reubicació en barracons en un altre espai del barri, com els solars del pla Buits. El trasllat a Maignon està previst per al desembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *