Gràcia: On es troben les dues Barcelones

Les Gracies de CiU i BECAls titulars de l’endemà de les eleccions municipals del passat 24 de maig, Gràcia apareixia com un dels quatre districtes en què Convergència i Unió hi va ser la llista més votada, juntament amb Sarrià-sant Gervasi, Les Corts i l’Eixample. Alguns es van afanyar a fer anàlisis una mica esquemàtiques de la geografia electoral barcelonina.

Però abans de treure més conclusions del compte, convé mirar les dades amb una mica de deteniment. Primer, perquè amb un escenari tant fragmentat, amb set partits rellevants, la dada del partit més votat té una utilitat limitada. De fet, sovint amaga més informació de la que revela. I segon, perquè els districtes són molt grans, i diversos internament. I Gràcia n’és un bon exemple. El Coll i la Salut, sense anar més lluny, mostren grans diferències en els patrons de vot.

CiU ha sigut, sens dubte, la força més votada del districte. I, tot i la caiguda, hi segueix recollint un resultat clarament superior a la mitjana de la ciutat. Però a Gràcia a CiU la separen menys de 3 punts de Barcelona en Comú, enfront dels 8,5 de l’Eixample, els 17 de les Corts o els 31 de Sarrià-Sant Gervasi. Són escenaris ben diferents. A més, Gràcia és el districte on Esquerra i la CUP hi fan els millors resultats de la ciutat (han duplicat i triplicat, respectivament, els seus registres de 2011), i on PSC i PP hi obtenen el seu pitjor registre. Ciutadans només té unes dècimes menys a Ciutat Vella. De fet, si alguna cosa cal destacar, és que Gràcia és el districte en què Colau i Trias estan més igualats de tota la ciutat. Juntament amb barris com Sants, el Baix Guinardó o Sant Antoni, Gràcia és allà on es troben les dues Barcelones que dibuixaven aquests dies els mapes electorals.

D’altra banda, el comportament dels barris de Gràcia no és, ni de bon tros, homogeni. A la Vila de Gràcia i, sobretot, al Coll, la llista d’Ada Colau supera la de Xavier Trias. BeC fa els seus millors resultats al centre i sud de la Vila i al Coll, mentre que Trias aconsegueix els seus millor resultats a les meses que fan frontera amb Sant Gervasi, a Vallcarca, la Salut i en algunes meses d’El Camp d’en Grassot, on hi supera el 30% del vot. Si ens fixem en els altres partits, la CUP té el seu vot molt concentrat a la Vila, mentre que Esquerra Republicana assoleix resultats molt semblants a tots els barris de Gràcia. Tant el PSC com el PP i Ciutadans tenen els seus pitjors registres a la Vila i els millors al Coll , que es manté com el barri més abstencionista del districte: només hi va anar a votar en aquestes eleccions municipals un 57% del cens.

Text: Jordi Muñoz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *