Raimundo Viejo: “No veig compatible ser elegit per Podem i seguir a BCN i a Gràcia”

p01f1aRaimundo Viejo (Vigo, 1969) ha  començat a governar Gràcia amb decisions de calat preses a Barcelona, des de la frenada de les llicències d’hotel a la gestió pública de l’escola bressol d’escorial. En aquesta primera entrevista, Viejo parla clar del seu present i del seu futur.

Com han estat els 40 dies?
Ens hem trobat un buit de decisió política i marcarem un canvi: serem un govern decisor. Hi ha problemes de convivència, de soroll, de neteja i no volem postposar res.

El regidor té 5 suports de 17. BEC, CUP i ERC ja parlen…
…però no podem prefigurar una majoria. Els problemes han de ser compartits i pot haver-hi solucions diverses. Qualsevol partit que intenti imposar un programa, no coneix la Vila, i els consensos han d’incloure el teixit social.

BEC pacta a l’Ajuntament amb ERC i PSC.
El problema és de context general: l’ERC de Bosch ja no és la d’ara, amb la llista única. Però anirem mesura a mesura. A Gràcia no em sorprendria pactar qüestions referents a entitats amb CiU, i temes de desnonaments amb CUP.

Aniràs a l’acte de Festa Major de l’ANC? I a la Meridiana?
Jo hi seré, perquè entenc que serà plural.

Veus compatible que assumeixis responsabilitats a Podem, a BCN i a Gràcia?
No. Si es donés el cas que jo fes part d’una altra institució, no, per codi ètic personal. Ja fem l’impossible mantenint un districte i una àrea… Pensar a afegir més… Jo vull afavorir confluències. Vaig demanar el vot per David Fernández, i a Catalunya m’agradaria que ell fes la crida i ens hi suméssim.

Què et sembla la proposta restrictiva del nou pla d’usos?
És una carta als reis. El que més agraïria és el que menys treballat està: el comerç en espais culturals. Ho tancarem a la primavera, però no volem solucions temporals, i farem una comissió de seguiment amb l’equip dinamitzador. No s’ha acabat el paper dels veïns.

Sobren terrasses a Gràcia?
On? A Vallcarca no, i a la Vila les places estan saturades. Si facilites llicències en espais de flux a canvi de relaxar presència en zones saturades, seria fantàstic.

Com afrontes el pla Vallcarca?
Hi ha un problema sobretot urbanístic, amb expropiacions que no porten les expectatives que prometien i sis espais privats no edificats. Tenim poc marge amb els inversors privats. En alguna cosa fallarem, però cal buscar el que agradi més. I encara hi ha un bloqueig de relacions socials.

Se us posa a prova amb els okupes i el Banc Expropiat?
Tothom ens hi posa. Amb el Banc Expropiat hi ha un contracte abusiu per part de qui contracta: cada renovació trimestral, augmenta mil euros. Hi haurem de posar fi, i sense esperar al gener, sinó a l’octubre. Fins i tot perquè els okupes tenen dret a ser okupes, i assumir el que comporta la desobediència.

Heu executat la gestió pública de l’escola d’Escorial. Què fareu amb l’IES Vallcarca?
Al consorci tenim una relació de 40-60, i cal veure què passa el 27-S. Serem proclius. Si hi hagués un conseller d’ERC a la Generalitat, entenc que el diàleg seria més fàcil.

Park Güell, ‘wait and see’?
La cura del patrimoni ha anat millor amb l’accés regulat però hem de veure si torna a ser dels barcelonins. Sembla que hi ha un augment. Hi ha molt a dir amb els turoperadors. Cal ser prudents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *