Quaranta anys dels 27 detinguts de la plaça del Sol en ple recital de Raimon

El 20 d’agost de 1975 la policia franquista va protagonitzar un dels episodis més grisos del final de la dictadura, només un mes abans de la mort de Franco. Aquella nit, vint-i-set joves van ser detinguts acusats d’uns aldarulls que tenien com a origen la detenció d’un jove que venia banderetes en contra de la pena de mort als voltants de la plaça del Sol. Tot va passar durant un concert de Raimon, el cantautor més inequívocament antifranquista, que no es va poder acabar.

El mes d’agost de 1975, tres mesos abans de la mort de Franco, i amb una Festa Major de Gràcia debilitada -amb només cinc carrers guarnits- se celebrava a l’envelat de la plaça del Sol un recital de Raimon. Hi van assistir unes 2.500 persones, la majoria joves. La plaça era plena de gom a gom de gent que no havia pogut accedir a l’envelat. L’esdeveniment s’havia convertit en un acte de llibertat, amb Raimon com a referent, i va acabar amb detencions aleatòries i trets per part de la policia. “Va ser el recital de la Nova Cançó que va estar més a punt d’acabar en tragèdia”, recorda el crític musical Jordi Garcia-Soler, cronista d’aquella nit pel Diario de Barcelona.

Aquell dia, membres de l’organització clandestina Jove Guàrdia Roja (JGR) venien banderetes amb els colors de la senyera i amb el missatge No a la pena de mort. Un dels 15 o 20 joves de la JGR que en venien era Jordi Rizo. “Volíem recaptar fons per lluitar contra l’afusellament de tres membres del FRAP i dos d’ETA”, explica Rizo. El 27 de setembre del mateix any els cinc van ser executats. Els últims del règim franquista.
“Durant el concert, van detenir a un company per vendre les banderetes i la resta vam anar protestar davant el bar on el tenien retingut”, recorda. Minuts després, la policia va començar a carregar i a disparar trets a l’aire. I també al terra. Tal com apunta l’historiador local Josep Maria Contel, els policies van ser envestits mentre demanaven reforços i corria la notícia entre els agents que hi havia un policia mort. Rizo va ser un dels ferits per arma de foc -al peu esquerre- aquella nit.

Hi va haver un total de 27 detencions aleatòries -18 nois i 9 noies-; entre ells, Joan Ventura, que el 2007 va publicar La masmorra, una crònica en primera persona dels fets. Ventura relata les tortures físiques i psíquiques de la policia, que van provocar fins a dos intents de suïcidi d’un dels detinguts. La majoria dels 27 eren alliberats al cap d’unes 48 hores a la comissaria de la Via Laietana, però tres d’ells van passar fins a tres mesos a la presó Model.

Text: Ignasi Fortuny

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *