Heliogàbal: “No tots els grups que passen per la sala triomfen; què més voldríem!”

p12f1L’Heliogàbal, la sala de concerts de petit format del carrer Ramón y Cajal, fa 20 anys, i ho celebrarà tot l’any amb Mishima, Joan Miquel Oliver o Sr. Chinarro, però sobretot el 10 d’octubre a l’Espai Jove La Fontana. El seu director adjunt, Miquel Cabal, en aquesta entrevista, fa una mirada enrere i també mira al futur. El local ha fet de trampolí a grups com Manel, Mishima o El Petit de Cal Eril, entre altres, que són primera fila de l’escena.

L’Heliogàbal fa 20 anys. Mireu enrere, i què penseu?
Que hem fet bastant bé les coses. Aguantar no és fàcil. Vam entrar quan el local ja portava cinc anys i la gent que el va arrencar ja ho va fer en la bona direcció. El que vam intentar va ser estabilitzar-lo i impedir que pogués desaparèixer.

Esperàveu ser importants per als grups emergents?
Fa cinc o sis anys va ser una cosa purament conjuntural. Podem dir que vam treure un cert rèdit del fet que a Barcelona hi ha molt poques sales petites per poder tocar. No tothom que passa per l’Heliogàbal triomfa. Què més voldríem!

Això continua sent així?
L’ajuntament no ha facilitat mai l’aparició de sales de música en viu; més aviat al contrari, hi posa traves de tota mena.Esperem que amb el nou govern municipal canviïn les coses substancialment. Fins ara, no hi ha hagut manera.

Heu sabut trobar el talent…
Sense els programadors, l’Heliogàbal no hagués aixecat cap. Sobretot gràcies a l’Artur, que els ha dirigit i ha marcat la línia que ens ha fet ser qui som ara mateix.

Com serà la festa dels 20 anys del 10 d’octubre?
Hi tocaran 12 grups. En cadascun dels grups hi ha almenys un component que treballa a l’Heliogàbal. Se’ns va ocórrer que si era la nostra festa el millor era que ens ocupéssim nosaltres mateixos d’amenitzar-la.

Els 20 anys seran presents durant tota la temporada amb un cicle especial…
Hem repescat tots aquests grups que s’han fet grans i que ens pensàvem que no tornarien a tocar a l’Heliogàbal. A tots els que els ho hem demanat els ha entusiasmat la idea.

Contempleu la possibilitat de créixer?
Només la valorem si és per obtenir una estabilitat definitiva. Si és per imperatiu legal, llavors estem disposats a créixer. Però créixer per què hi càpiga més gent, no.

Com valoreu el Festigàbal d’enguany, per primer cop a la Sedeta?
La resposta del públic va ser fantàstica -prop de 3.000 persones cada dia- i l’espai també. Volem continuar fent el Festigàbal. Mirarem on podem fer-lo.

Text: Ignasi Fortuny

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *