L’Ajuntament preveu enllestir a l’abril la reforma ‘política’ del Cinc d’Oros

p01f1L’Ajuntament i la Comissió de la Dignitat tenen una visió comuna de la reforma de la plaça del Cinc d’Oros, oficialment plaça Joan Carles I, a la porta d’entrada a Gràcia pels Jardinets, i aquesta passa per la restitució a l’estat original del monument a Pi i Margall, enllestit el 1934 i inaugurat el 1936 per Lluís Companys, però modificat i parcialment destruït el 1939. A la reunió que les dues parts van celebrar el passat 11 d’agost, la Comissió de la Dignitat explica que l’Ajuntament fins i tot va apuntar l’abril com a data per enllestir el canvi.

El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, gairebé citant de memòria el raonament que hi ha a la part final del projecte presentat, subratlla que “la restitució és necessària no tan sols com un acte de justícia democràtica sinó pel seu valor urbanístic i arquitectònic, ja que és dels pocs monuments d’estil racionalista amb elements art déco que hi ha a la ciutat”. El comissionat de Memòria Històrica, Xavier Domènech, fins ara s’ha limitat a dir públicament que el projecte de restitució ha estat “ben rebut”. En privat, segons explica Cruanyes, les dues parts veuen clar que el primer pas ha de ser la retirada del segell monàrquic, col·locat el 1979 per tapar el malmès escut franquista vigent des de 1940. “Fins i tot valdria la pena deixar-lo destapat uns dies”, apunta Cruanyes.

L’any 2012, un any després de la retirada de l’estàtua de la Victòria al final del mandat de Jordi Hereu, el govern de Xavier Trias ja va fer una prova de retirar unes hores la llosa amb el segell monàrquic per comprovar l’estat del medalló a Pi i Margall.

“Es preveu la reparació de la llosa original, que es troba molt malmesa, per mitjà de l’aplicació de resines epòxiques en les esquerdes i fissures, i al medalló de marbre amb l’efígie de Pi i Margall es preveu d’ancorar-lo per mitjà de fixacions d’acer inoxidable”, detalla el projecte.

El projecte també contempla rebaixar l’alçada de l’obelisc en els dos trams afegits al monument original i restituir-hi la peanya que farà de base a l’estàtua a la República, que també se situarà en el lloc original. Com a detall final, el projecte demana netejar el lema franquista que encara s’intueix en la base del monument que mira cap als Jardinets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *