La Ronda de Dalt no canviarà almenys fins al 2017 i ara tindrà un procés participatiu

p07f1La cobertura de la Ronda de Dalt, després dels dubtes expressats -a favor i en contra- pel nou equip de govern a l’Ajuntament, ha aclarit terminis en els últims dies, un cop a la comissió d’urbanisme de Barcelona tots els partits han pactat un calendari que fixa una primera fase d’obres per al 2016 i el gruix dels canvis per al 2017. Abans, aquest últim trimestre de 2015, hi haurà un procés participatiu amb els veïns dels barris limítrofs.

La reforma de la Ronda de Dalt, que en el tram de Gràcia implica l’arranjament també de la plaça Alfons Comín, va començar tècnicament aquest estiu (vegeu L’Independent núm. 577) amb els desviaments de trànsit per fer el projecte d’investigació geotècnia, les anomenades cates. Però fins a 19 ofertes s’han presentat per a la redacció de l’avantprojecte, tal com la quarta tinent d’alcalde, Janet Sanz, va informar dimarts passat a la comissió d’urbanisme, i aquestes encara s’estan estudiant.

És per això que, en una moció transaccionada entre Barcelona En Comú i el PSC, l’Ajuntament va aprovar que aclarirà el calendari, les fases i el pressupost en el segon trimestre del 2016 (i no en el primer trimestre, com volien els socialistes). Prèviament hi haurà un procés participatiu, que arrencarà en aquest últim trimestre de 2015 que ara comença. El consistori, de manera poc concreta, es compromet en el text transaccionat a executar la primera fase de les obres “durant el 2016”, però la regidora del govern va apuntar en la seva intervenció que “és agosarat prometre actuacions el 2016”.
Després de ser matèria de campanya en les eleccions municipals del maig passat, la cobertura de la Ronda de Dalt va treure de nou el cap a l’Ajuntament en part com a arma llancívola entre els partits, ja que, malgrat el pacte final amb el text transaccionat, BEC i PSC van tenir visions diferents dels contactes que s’han establert amb els veïns, sobretot amb els que més han liderat la reivindicació, a Horta-Guinardó. “Al juliol ja ens vam reunir”, va dir Sanz en nom del govern. “El govern està passant d’ells”, va contestar el també regidor adscrit socialista a Gràcia Daniel Mòdol.

Feina feta o anàlisi

La veu més escèptica de la comissió va ser la de la regidora de CiU i exregidora d’Horta, Francina Vila, qui va defensar “la feina feta” a partir del març pel govern de Xavier Trias i va mostrar-se incrèdula a l’hora de creure’s el calendari. “No crec que el compleixin; vostès s’han instal·lat en l’anàlisi”, va etzibar a l’equip de govern. Sanz, al seu torn, va atacar tant el govern de Trias com els anteriors del PSC per apuntar que en 20 anys no havien “fet res” i que el calia ara era “un calendari realista”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *