Quim Gimeno, detingut a l’Operació Pandora: “No sóc un terrorista”

p05f1Quim Gimeno (Barcelona, 1988) és un dels nou detinguts de l’última fase de l’Operació Pandora. Veí del carrer Perill, Gimeno, a diferència dels seus companys, ha decidit parlar a títol personal de l’operació. A Gràcia milita a Embat, ha estat a Heura Negra, estudia Educació Social i treballa en una residència de malalts mentals.

Com et van detenir?
Estava dormint a casa, amb la meva companya, i tres persones més amb qui comparteixo pis. Eren les 5.30 hores i vam sentir cops. Vam intuir que era la policia per les llums blaves al carrer. Van entrar un grup d’antiavalots de Mossos, amb maneres violentes, perquè ens estiguéssim quiets. Hi havia el secretari judicial, que seguia les ordres del cap de la Brigada d’Informació. Va durar hores.

Què es van endur?
Els ordinadors de tothom, càmeres de fotos, papers, agendes… Se m’han endut tots els apunts, amb els quals estudio a distància.

De què t’acusen?
Al final em van comunicar que quedava detingut amb càrrecs de pertinença a una organització criminal amb finalitats terroristes. Em van llegir els drets i se’m van endur a la comissaria de Rubí.

A Rubí, cap problema?
No sabia ni on estava. Vaig trucar al meu advocat. El tracte, al marge de la detenció, va ser correcte.

I d’aquí a Madrid.
Els Mossos em van lliurar a la Guàrdia Civil per fer el trasllat i aquí ja vaig poder veure la resta de companys. A l’espera de declarar l’endemà, vam dormir en una comissaria. Aquí es tractava d’esperar i espera, sol en una cel·la.
Us coneixeu, els detinguts?
Més o menys, però d’entorns polítics ens coneixem tots.

Què declares a l’Audiència?
No sabem els càrrecs concrets pel secret de sumari i això impedeix que ens poguem defensar judicialment. Vam optar per no declarar.

I ja coneixes tots els càrrecs?
No. Hi ha secret de sumari i s’aplica la llei antiterrorista, però no en formes com l’aïllament o els cinc dies de detenció. És més mediàtic que altra cosa. Encara no sabem què se’ns imputa.

Has pensat si havies fet o tinguessis alguna cosa que justifiqués la detenció?
Sí. Sóc conscient que no formo part de cap organització terrorista, però sé d’on ve tot això: formo part d’un entramat partícip d’un esclat social que ve del 15-M, de les vagues, de Can Vies… que supera el que el poder pot permetre. Sóc susceptible de rebre la repressió.

Poses la mà al foc per tots els detinguts?
Sí. No conec les imputacions concretes però no tinc cap dubte que no existeix cap organització terrorista anarquista.

Les operacions fan anar el moviment a més o a menys?
Hi haurà qui s’escolti les versions policials, però hi ha un número important de gent que dubta i no tothom té la confiança absoluta en el govern. Ens fa donar passos cap endavant.

Quan tornes a casa? Què fas?
Vaig estar tres dies fora i tenia la casa de cap per avall. Volia saber quina opinió en tenia la gent.

I ara, què?
Que s’obri el secret de sumari. No sé què els fa pensar que pertanyo a una organització terrorista. M’he de preparar emocionalment per al judici i col·lectivament perquè això no quedi en res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *