Els refugis antiaeris de Gràcia, exemple per desplegar memòria a l’Hospitalet i Madrid

p07f1La xarxa de refugis antiaeris de Gràcia, prop de noranta només un dels quals -el de la plaça del Diamant- té una periodicitat visitable i oberta al públic, servirà de base material per a la recuperació de la memòria històrica de l’Hospitalet i de Madrid. Vuit anys després de la inauguració del refugi del Diamant, el gener de 2007, les visites anuals sumen prop de 5.000 persones repartides en 200 sessions.

L’estudi dels refugis antiaeris és matèria d’interès en punts tan allunyats com l’Hospitaket de Llobregat i Madrid, i així ho han constatat des del Taller d’Història de Gràcia, quan aquest gener han estat sol·licitats des de la capital de l’Estat però també des del Museu de l’Hospitalet per demanar assessorament i fer xerrades específiques. A l’Hospitalet, per exemple, el recent treball d’Oriol Valls, amb la ubicació de 24 refugis, ha servit per despertar un passat gairebé desconegut a la ciutat, i ara, el pròxim 18 de febrer, ja s’ha programat una conferència del president del Taller d’Història i expert en investigació dels refugis, Josep Maria Contel, perquè doni llum general a la nova línia de treball.

Aquests contactes se sumen en un moment que el refugi del Diamant ha tancat xifres d’assistència rècord l’any 2015 amb 191 visites, majoritàriament tots els diumenges a les 11 del matí però també en festivitats especials, i un total de 4.684 persones. La memòria del Taller, entitat que gestiona les visites al refugi, també detalla altres tipus d’activitats relacionades amb la recuperació de la memòria històrica local com les visites que es fan a la Finca Sansalvador, de caire modernista, a tocar del Parc de la Creueta del Coll, que enguany ha tancat l’any amb 40 sessions i 714 visitants.
Les dues activitats acaparen la majoria d’accions que es dinamitzen a Gràcia, si bé també s’hi han de sumar els 24 itineraris històrics i les 10 passejades que l’entitat ha fet al llarg de l’any, a més d’altres xerrades, conferències i exposicions. En total, el Taller ha tancat l’any amb 324 activitats i la mobilització de 7.637 persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *