Acord inicial per un pla d’usos restrictiu que permet reordenar bars als grans eixos

p01f1Un any llarg després que s’engegués el procés participatiu que va agilitzar l’encarcarat document inicial del pla d’usos i, cosa gens fàcil, a cavall de dos mandats i dos equips de govern diferents, el Districte i els veïns organitzats al voltant de la plataforma Gràcia On Vas? han arribat aquesta setmana a un acord inicial sobre la reforma de la regulació dels espais de pública concurrència a la Vila de Gràcia. El canvi manté un caràcter restrictiu però permet reordenar bars en una corona verda i als grans eixos.

Qui vulgui obrir un bar, una botiga de degustació, un espai de plats preparats, però també un negoci amb activitat musical ho continuarà tenint impossible en l’anomenada zona saturada que l’Ajuntament ha delimitat al voltant de les places de la Vila i del Diamant, per sobre i per sota de Travessera i fins a Còrsega i Travessera de Dalt. Els veïns han ampliat aquesta zona vermella als eixos d’accés al metro com són el carrer Astúries i Bruniquer/Ramon y Cajal des de Joanic. Si en aquesta zona tanca un bar, no se’n podrà obrir un altre.
El pla d’usos, que ara es discutirà amb els grups municipals i que es portarà al ple de Gràcia del 2 de març, en canvi, ha dibuixat una àmplia zona verda, amb els grans eixos d’Escorial i Gal·la Placídia com a límits, que permetrà al seu interior, fent corona de la zona vermella, una reordenació de bars amb una regla de tres establiments cada 50 metres. En el perímetre, Escorial (inclòs Pi i Margall), Gal·la Placídia, Príncep d’Astúries, Via Augusta, però també els veïns proposen Travessera de Dalt i Còrsega, n’hi podrà haver cinc cada 50 metres. El més habitual, en tot cas, és que ja hi siguin i en tot cas, en aquesta zona verda, si tanca un establiment, se’n podrà obrir un. Encara hi ha una variant: si l’amo d’un bar tanca voluntàriament el seu negoci en zona vermella, podrà obrir-ne un altre en zona verda, si compleix amb aquestes distàncies, i el cens no decreixerà. “Pot ajudar a esponjar la zona vermella i capgirem el risc inicial de saturació a la zona verda”, apunta un dels portaveus de Gràcia On Vas?, Toni Ramon, a aquest setmanari.

La plataforma, que dilluns es va reunir amb el Districte, el grup motor del pla d’usos i entitats, en una trobada encapçalada pel regidor Eloi Badia, va donar el vistiplau inicial dimarts en una assemblea on també va quedar clar que Barcelona s’encarregarà de regular fora del pla d’usos els hotels, les terrasses, les botigues de suvenirs i els anomenats polivalents (badulaques) fins i tot amb un possible cens per evitar el creixement.

La presència en la reunió de dilluns d’un representant del grup d’entitats històriques culturals de Gràcia, G6, va servir per arranjar que les entitats amb servei complementari de bar tindran dret a oferir aquest servei “a socis i a usuaris” sempre i quan no superin el 25% del seu aforament, no facin publicitat exterior i no tinguin accés directe (a menys que formi part del patrimoni). La voluntat global del Districte és un “cens decreixent”, segons Badia, i el Districte podrà revocar llicències per males condicions de l’establiment, per sancions i per no tenir activitat durant dos anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *