Gran de Gràcia peatonal?

p01f1Ho diu a la pàgina 22 del Pla d’Actuació del Districte però fa temps que s’hi treballa com a vella idea dels serveis tècnics: la pacificació del carrer Gran de Gràcia, la mare dels ous de tota la mobilitat de la Vila de Gràcia, nucli històric. Ara aquesta idea es concreta amb una primera mesura que s’executarà “en aquest mandat”, segons ha confirmat a l’Independent el regidor Eloi Badia: el tancament de l’artèria almenys un cop al mes.

El Districte té un gran projecte de transformació de la mobilitat a Gràcia després de la velocitat de creuer que pot agafar en aquest mandat l’extensió de les superilles des del nucli històric fins al Camp d’en Grassot (vegeu L’Independent núm. 603). L’objectiu final, compartit activament pels comerciants del carrer Gran i vigilat de prop pels veïns de Príncep d’Astúries, és reformar l’eix perquè esdevingui una zona peatonal. Així ho ha fet saber ja, per exemple, la Gerència del Districte als màxims responsables locals de la Guàrdia Urbana.

La primera mesura, que arribarà en aquest mandat i que ja va ser comunicada a l’Associació de Comerciants de Gran de Gràcia abans de Nadal, és el tancament del carrer un cop al mes. “Estem contents del resultat obtingut en l’experiència del Dia de la Mobilitat i volem anar més enllà”, diu el regidor de Gràcia, Eloi Badia. El 17 d’octubre passat l’Ajuntament va tancar el carrer Gran sencer i la Travessera de Gràcia entre Via Augusta i Sicília, i de fet la Travessera ja es talla cada dissabte com a mesura per promocionar el comerç local. Els talls, fins a aquesta data, s’havien limitat a les diades del comerç al carrer, dos cops l’any.

L’únic escull, que segons Badia se salvarà negociant, és l’augment d’agents de la Guàrdia Urbana que requereix fins i tot el tall mensual, tenint en compte la reducció d’efectius que es registra en cap de setmana, quan es vol posar en pràctica la mesura. “Ens calen uns deu agents més, a banda dels auxiliars per a carrers secundaris”, apunta l’intendent de la Guàrdia Urbana a Gràcia, Joaquim Arandes. Aquest escull és l’únic que ha alentit la posada en marxa de la peatonalització –de moment parcial- de Gran de Gràcia.

La segona fase, que ja es va apuntar com a idea de màxims en el mandat passat a partir de les primers mobilitzacions dels veïns de Príncep d’Astúries (vegeu L’Independent 570), és tallar l’accés al carrer Gran de vehicles de pas, excepte emergències, transport públic i bicicletes, i derivar aquest trànsit a Via Augusta/Príncep d’Astúries i Balmes. L’abril de 2015 els serveis tècnics del Districte es mostraven partidaris d’“entomar l’eliminació de les dues direccions i la reducció de calçada en benefici de voreres amples” a Príncep d’Astúries. Només la segona part d’aquesta màxima s’executarà en aquest mandat. La resta, “en aquest mandat”, puntualitza Badia, “no està en agenda”. El Districte vol analitzar també l’impacte que té l’obertura de Casa Vicens la primavera de 2017 en la mobilitat i posteriorment plantejar-se l’eliminació de les dues direccions a Via Augusta/Príncep d’Astúries i Balmes. Una de pujada i l’altra de baixada. Però Gran de Gràcia serà la primera reforma que començarà a caminar.

2 thoughts on “Gran de Gràcia peatonal?

  1. El titular hauria de ser “Carrer Gran peatonal?” i així s’hi hauria de referir també el text de l’article. Gran és un adjectiu que ha d’acompanyar el nom (carrer).
    Parlar de “Gran de Gràcia” no és propi d’algú autòcton de Gràcia. Els graciencs diem “Carrer Gran” i només afegim “de Gràcia” quan parlem fora de l’àmbit gracienc, quan hi pot haver alguna confusió.
    No en va la revista emblemàtica de Gràcia es deia “Carrer Gran”.
    Em molesta la moda d’escurçar menjant-se articles i preposicions de qualsevol manera, però menjar-se el subjecte ja és massa.
    Espero que hi reflexioneu i ho tinguen en compte en futurs articles, essent fidels a l’esperit gracienc.

  2. Realment alguns,especimens tenen, molt poca feina,en concret aquest censor anterior, que es pensa que tothom ha,de,saber usos i costums determinats no.m extranya k hi hagi okupes governant la ciutat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *