Casa Fuster es posarà al dia amb una reforma exterior 12 anys després de la seva inauguració

IMG_20160407_121042

Van obrir el 30 de juny de 2004 després de quatre anys d’una profunda reconversió exterior i interior d’un edifici que havia albergat fins aleshores la companyia ENHER, que havia estat reivindicat pels veïns per fer-hi un centre cívic i que més enrere havia estat residència del poeta Salvador Espriu i espai d’oci dels anys 20 pel Cafè Vienès. Dotze anys després i en ple canvi de pell dels Jardinets cap a l’oferta turística de luxe, Casa Fuster es posa al dia.

“Què vol dir Hotel Monument?”. Aquesta era la pregunta que feia un conseller de Cultura quan l’Independent d’aquell 2 de juliol de 2004 obria portada amb la inauguració del primer hotel amb aquesta qualificació a Barcelona. Ara n’hi ha 12 i han de complir el requisit d’ubicar-se en un edifici singular. Però el temps ha passat, tant a dins de l’hotel amb el Cafè Vienès -que exporta els seus característics sofàs a altres projectes hotelers- com a fora, on a la façana s’hi fa necessària una repassada, sobretot a la cornisa superior i a algun balcó on hi desentona algun cable penjant.

L’Ajuntament, en aquest sentit, va concedir aquesta tardor llicència per a la restauració de les façanes i la cadena propietària, Hoteles Center, ha adjudicat les obres previstes a GCA Architects, l’estudi que ja es va encarregar de la rehabilitació inicial i que va guanyar per això el premi Quatrium l’any 2005. Fonts de GCA han explicat a l’Independent que la reforma del 2016 es limitarà a la “delicada façana” de Casa Fuster i que no afectarà els espais interiors.

La direcció general de la cadena hotelera, a preguntes d’aquest setmanari, ha especificat que les obres se centraran en “la neteja i manteniment de la singular i extraordinària façana de l’hotel monumental”. “Toca ara fer un tractament acurat d’una façana tan excepcional”, han afegit en una nota escrita, remarcant que la intenció de la reforma és “una mostra més de la vinculació de l’hotel amb la cultura i el manteniment del magnífic patrimoni arquitectònic de la ciutat”.

Només hi ha pendent de definir en aquests moments, i per això negocia Hoteles Center amb el Districte, la data d’inici d’instal·lació de bastides, tant a la façana dels Jardinets com a la del carrer Gràcia, a la banda del darrere. Fonts municipals i de GCA han apuntat, però, que els condicionants de normativa, encara més restrictius a Gràcia que a la resta de la ciutat, impedeixen iniciar la reforma abans que acabi el curs escolar per la proximitat del Patronat Domènech i que l’obra tampoc es pot executar mentre duri la Festa Major. Entre finals de juny i mitjans d’agost o ja a partir del setembre serien les dues possibilitats per a l’execució.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *