El Districte planteja una consulta sobre el tancament dels jardins Menéndez y Pelayo

p01f1a“No tenim una plaça sinó uns jardins sense visibilitat de principi a final”. Amb aquest argument, les comunitats de veïns dels números 2, 4, 6, 8 i 10 del carrer Mossèn Batlle, totes les que toquen als jardins Menéndez y Pelayo, aquells que arrenquen des de la Travessera de Dalt i s’enfilen fins al carrer Maignon, resumeixen una lluita de sis mesos per assolir el tancament de l’espai.

No estan sols, perquè aquest era i és l’argument que va fer servir el PSC per posar reixes l’any 2009 a la plaça de les Dones del 36, entre Torrent de l’Olla i Santa Àgata, i aquest és el compromís, signat i per escrit, que la regidora de Gràcia, Maite Fandos (CiU), va transmetre’ls per carta el 22 de maig de 2015, dos dies abans que se celebressin les eleccions on hi hauria el canvi de govern. “La regidora del Districte s’ha compromès a incloure el tancament del parc en les previsions del projecte i en la futura obra”, diu la carta signada pel director del servei de llicències i la gerent i adreçada al director corporatiu de BSM en aquella data. “T’agrairia que procediu al projecte de tancament”, conclou l’escrit.

Els veïns, que han compartit ja quatre reunions entre setembre i març amb el nou equip de govern i un grapat de correus electrònics, han aconseguit canviar el projecte del jardí en un dels punts més espinosos: el desplaçament de les escales ascendents, que en els plànols inicials s’ubicaven arran i a nivell dels primers balcons i finestres (!), fins al centre de l’espai. Les rampes, a l’estil de les que hi ha als jardins del Mestre Balcells, culminen a Maignon. Allà es redueix l’espai de petanca i l’àrea de gossos ocupa la zona on hi havia d’anar el quiosc-bar, que tampoc volien els veïns.

Però on han topat de cap i poca cosa es mou és en el tancament del jardí. El nou equip de govern té una línia vermella, que ja van defensar sota les sigles d’ICV-EUiA a Dones del 36, i que obliga els tècnics a rebutjar qualsevol nou tancament, mentre es treballa per obrir definitivament les reixes d’aquest espai. L’únic moviment ha estat l’oferta del regidor, Eloi Badia, de fer l’estructura de tancament i alhora celebrar una consulta amb entitats i a peu de carrer. Els veïns de les cinc comunitats afectades, de moment, el que no volen és cap provatura que impliqui fets consumats.

Prova per deixar oberta Dones del 36 fins al setembre, amb una porta “al magatzem”

Ara fa un mes la porta d’accés de la plaça de les Dones del 36 per la banda de Torrent de l’Olla va tombar-se i va ferir l’operari que l’estava reparant. Des d’aleshores, segons apunta la consellera Àngels Tomàs, la porta és “al magatzem”. Aprofitant l’ocasió, l’equip de govern de BCN En Comú ha activat una prova per complir amb un dels punts més destacats del seu programa electoral: obrir la plaça de les Dones del 36. L’espai, des del 2009, ha estat objecte de batalla política: baralles físiques entre ICV i ERC, polèmica per la ubicació de les reixes entre PSC i ERC, replantament d’arbres plantats en mala època i filtracions al pàrquing. Ara BEC, que compta amb el suport d’ERC i CUP en aquesta qüestió, no vol prendre una decisió només política i farà una prova des d’ara fins al setembre. “Sabem que no hi ha hagut cap incidència, segons la Guàrdia Urbana, en aquestes setmanes que ha quedat oberta, però volem fer la prova almenys quatre mesos”, diu Tomàs. La prioritat, abans de prendre una decisió definitiva, segons fonts municipals, és no gastar-se “ni un euro” en una altra reixa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *