Adéu al Banc Expropiat: i ara?

La història. Gràcia coneix almenys des del 2001 què és una batalla campal entre les forces policials i el moviment okupa, instal·lat a la Vila des del 1984. Des de finals de 2001, entre el desallotjament de Kan Nyoqui, a tocar de l’encara irreductible Kasa de la Muntanya, i el de Kan Titella, al carrer Astúries, en aquest cas amb 31 detinguts, les imatges d’enfrontaments són repetides. El 2006 es va produir el segon pitjor episodi, amb la desokupació i en- derroc del KOLP La Fera, on ara hi ha la plaça de les Dones del 36 i hi havia hagut el passatge dels artistes: 500 veïns es van quedar sense llum i es van pagar 16.000 euros en desperfectes.

El projecte del Banc. Deu anys després, amb una part del movi- ment okupa optant per solucions de lloguer però amb una simpatia social superior a causa de la crisi econòmica i d’encerts en els argu- ments sobre habitatge o gentrifica- ció, el Banc Expropiat havia emer- git com a resposta concreta dels indignats en un antic local d’una entitat bancària on, per exemple i com a contrast dels antecessors històrics, no s’hi podia entrar alco- hol ni s’hi feien concerts.

Violència d’uns quants. Què fa que 50 dels prop de 2.000 mani- festants de dilluns acabin acaparant la imatge violenta del discurs de “la ràbia”, tal com l’assumeix el Banc Expropiat. “La ràbia que va esclatar ahir [dilluns] no és no- més a causa del Banc, és a causa de totes les detencions que hi ha- gut últimament, de tots els espais registrats, de tots els segrestos le- galitzats, de l’assassinat de Juan Andrés Benítez que una vegada més fa palesa la impunitat polici- al”, apunten en un comunicat.

Veïns afectats. Però qui s’endú la pitjor part d’aquesta pugna política i social és el veïnat. El propie- tari d’un bar del carrer Topazi, el del quiosc del costat del Banc, el de la franquícia de Macson de Verdi han patit desperfectes. També l’amo del cotxe bolcat i de motos cremades o tombades. Les entitats bancàries van canviar vidres i van segellar-se en qüestió d’hores; Casa Fuster, protegida pels Mossos.

Els propers dies. Tècnicament el Banc Expropiat està segellat, en- cara que dimarts es reokupés per minuts abans que els Mossos llan- cessin les càrregues més violentes. Dimecres, abans del tercer dia de manifestació, que es va fer amb la policia bloquejant accessos, tres joves van enganxar a les planxes els actes de la setmana que ve.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *