Una taula de 30 entitats es prefigura com a espai de negociació amb el Banc Expropiat

Mentre el Banc Expropiat tècnica- ment ja no existeix i les mobilitzacions d’aquesta setmana han estat més efectistes que sorolloses -amb helicòpter dels Mossos, això sí-, una taula d’entitats començarà a caminar molt probablement la set- mana que ve i ja sense la participa- ció del Districte. Si alguna cosa ha quedat clara en les dues trobades que en set dies s’han convocat al Centre Artesà Tradicionàrius (dijous 26) i a l’Espai Jove (dimecres 1) és que el treball en equip pot servir per a la crisi del banc però també per pactar línies vermelles de funcionament, per exemple, per Festa Major.

A les dues reunions, però, hi ha hagut presències i absències: a la primera hi havia des de la coordi- nadora d’AMPA, Lluïsos i Gràcia On vas fins a entitats més pròxi- mes al Banc com l’Oficina d’Habi- tatge, l’Assemblea Llibertària Oca o La Torna. A la segona hi eren de nous l’ANC o La Barraqueta, però ni l’Oca ni l’Oficina d’Habitatge hi eren perquè el Banc no hi era. Esmaperduts encara en l’anàli- si dels fets i amb els comerciants demanant solucions ràpides que no arribaran, el Districte ha cre- mat en tot cas el primer cartutx desestimant l’opció de compra di- recta o indirecta (“iniciativa ciutadana amb aval de l’Ajuntament”) per a la qual va demanar preu aproximat al propietari del banc i va rebre com a resposta més de 500.000 euros. Manuel Bravo So- lano va comprar (no en subhasta) a Caixa Catalunya cinc valors ca- dastrals el 2013, un dels quals va ser el que ja era Banc Expropiat. L’Ajuntament, però, no ha apro- fundit en aquesta línia, que el 2004 sí que va adoptar per salvar La Violeta de la compra que la im- mobiliària Vervat & Van der Veen havia fet al Montepío Mútuo de Industriales y Comerciales. La via del regidor d’aleshores a Gràcia, Ricard Martínez, es va concretar en una permuta amb el solar de Verdi 100, propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge, la per- missivitat d’aixecar sostre edifica- ble i el pagament de 282.858 eu- ros. Aquesta solució, en el cas del local on hi havia el banc, evitaria el concepte d’especulació que des del moviment okupa d’arrel indig- nada no volen ni a sentir a parlar. A preguntes de l’Independent i amb l’antecedent, fonts munici- pals han afirmat que l’opció de permuta, per exemple, del banc per l’excomissaria de Torrent de l’Olla (del Patronat Municipal de l’Habitatge i valorada en 500.000 euros), no està sobre la taula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *