Una taula de 30 entitats es prefigura com a espai de negociació amb el Banc Expropiat

webjpgMolt lentament, la via de negociació sobre el Banc Expropiat o del procés de recerca del procés, avança. A batzegades, si cal: dues reunions d’una trentena d’entitats, impulsades pel Districte, han ajudat a prefigurar una taula d’entitats que serà l’espai d’acostament als membres del fins ara espai okupat. Cremant primeres alternatives, també: la compra del Banc Expropiat no és possible ara mateix; el Districte abandona la via Martínez que el 2004 va servir per frenar l’especulació a la Violeta.

Mentre el Banc Expropiat tècnicament ja no existeix i les mobilitzacions d’aquesta setmana han estat més efectistes que sorolloses -amb helicòpter dels Mossos, això sí-, una taula d’entitats començarà a caminar molt probablement la setmana que ve i ja sense la participació del Districte. Si alguna cosa ha quedat clara en les dues trobades que en set dies s’han convocat al Centre Artesà Tradicionàrius (dijous 26) i a l’Espai Jove (dimecres 1) és que el treball en equip pot servir per a la crisi del banc però també per pactar línies vermelles de funcionament, per exemple, per Festa Major.
A les dues reunions, però, hi ha hagut presències i absències: a la primera hi havia des de la coordinadora d’AMPA, Lluïsos i Gràcia On vas fins a entitats més pròximes al Banc com l’Oficina d’Habitatge, l’Assemblea Llibertària Oca o La Torna. A la segona hi eren de nous l’ANC o La Barraqueta, però ni l’Oca ni l’Oficina d’Habitatge hi eren perquè el Banc no hi era.
Esmaperduts encara en l’anàlisi dels fets i amb els comerciants demanant solucions ràpides que no arribaran, el Districte ha cremat en tot cas el primer cartutx desestimant l’opció de compra directa o indirecta (“iniciativa ciutadana amb aval de l’Ajuntament”) per a la qual va demanar preu aproximat al propietari del banc i va rebre com a resposta més de 500.000 euros. Manuel Bravo Solano va comprar (no en subhasta) a Caixa Catalunya cinc valors cadastrals el 2013 un dels quals va ser el que ja era Banc Expropiat.
L’Ajuntament, però, no ha aprofundit en aquesta línia, que el 2004 sí que va adoptar per salvar La Violeta de la compra que la immobiliària Vervat & Van der Veen havia fet al Montepío Mútuo de Industriales y Comerciales. La via del regidor d’aleshores a Gràcia, Ricard Martínez, es va concretar en una permuta amb el solar de Verdi 100, propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge, la permissivitat d’aixecar sostre edificable i el pagament de 282.858 euros. Aquesta solució, en el cas del local on hi havia el banc, evitaria el concepte d’especulació que des del moviment okupa d’arrel indignada no volen ni a sentir a parlar.
A preguntes de l’Independent i amb l’antecedent, fonts municipals han afirmat que l’opció de permuta, per exemple, del banc per l’excomissaria de Torrent de l’Olla (del Patronat Municipal de l’Habitatge i valorada en 500.000 euros), no està sobre la taula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *