El Banc Expropiat mou fitxa i es troba amb els veïns per pactar “la Gràcia que volem”

p05f1Setmana plena de gestos per a la distensió -i alguns de tensió- i inici del diàleg que ha de resoldre el conflicte del Banc Expropiat i les seves derivades. Procés de recerca de procés, i una Taula d’Entitats, ja sense polítics, i de moment bifurcada, però amb presència de totes les sensibilitats en almenys dues convocatòries. La primera: una reunió convocada pel Banc Expropiat, amb presència d’entitats com Gràcia On Vas i el Casal Tres Lliris; i la segona, una altra reunió convocada pels comerciants, amb presència de La Barraqueta o l’Aldarull.

Cauen alguns murs que semblaven insalvables i les línies vermelles es comencen a moure. És el principi d’un intent de negociació entre dues maneres històricament diferents d’entendre Gràcia. El Banc Expropiat encara és el motiu central -i no hi ha solució per al local-, però ja es parla d’aprofitar el que se’n desprèn (gentrificació, mòbbing, pobresa, reforma de l’Abaceria). “No ens havíem assegut mai amb la coordinadora d’AMPA”, deia la setmana passada un portaveu d’una entitat clàssica. “La Festa Major per nosaltres és sagrada”, deia un membre dels moviments socials, en al·lusió -i rebutjant- la possibilitat d’incidents a l’agost semblants als viscuts aquests dies.

Gràcia es mou lluny dels focus. El Banc Expropiat va anar a comunicar personalment dimarts als comerciants de l’Abaceria que optaven pels punts informatius i de moment deixaven de convocar manifestacions. “No és el nostre objectiu que per a aconseguir-ho hi hagi comerços que no es vegin amb la tranquil·litat d’obrir”, deia el comunicat publicat hores més tard. Poc més tard, a La Torna, complien amb un altre punt del comunicat: “ens reunirem amb els diferents col·lectius i organitzacions de Gràcia per tal d’establir una estratègia més àmplia contra la gentrificació, l’especulació i la massificació turística”. Una vintena de persones, entre els quals hi havia Gràcia On Vas? o el Casal Tres Lliris, van debatre sobre “la Gràcia que volem”, com diu el comunicat. “Tenen ganes de parlar amb el teixit associatiu”, diu un dels assistents. El Banc, en aquest sentit, va remetre el comunicat a través de Twitter a 40 entitats com el G6, Òmnium, Castellers, Gegants de Gràcia, l’escola vedruna, l’esplai Abat Cassià, l’AVC Lesseps o les AMPA de les escoles Rius i Taulet, Montseny o Sant Josep.

La segona reunió convocada dimarts, a la qual hi va demanar assistir el Banc i impulsada per associacions de comerciants de la Vila i de Grassot, va concloure amb un manifest que fa ressonar encara els incidents de dissabte passat. “Vivim atemorits i amb por”, diu el primer punt del text. Al local de l’Associació de Veïns de Grassot, una vintena d’entitats, comerciants però també l’Orfeò Gracienc o altres més afins al Banc Expropiat com La Barraqueta o l’Aldarull, llimaven asprors. La nit va ser llarga i es partia de la base d’un text de convocatòria, signat per l’Abaceria, que explicitava estar “en contra de l’okupació”. El manifest parla finalment d’estar “en contra dels actes violents que s’han produït”.

Al Districte, mentrestant, no hi ha alternativa a les primeres mesures descartades, però se segueixen de prop aquests moviments a nivell de societat civil, malgrat que els comerciants demanin “una solució política”. No hi ha, segons fonts municipals, cap local alternatiu concret al Banc, però també és cert que també aquí el discurs okupa s’ha modulat. “No és tant el fet de tenir un espai —podríem ocupar-ne un altre— sinó perquè ens preocupa com afecta a la nostra Vila que personatges com Bravo Solano vagin tenint més presència” apunten al final del comunicat. De moment, no hi haurà més manifestacions i entitats que formaven part del banc, com l’Oficina d’Habitatge, es troben provisionalment el Casal Tres Lliris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *