Independentistes i unionistes només coincideixen en el suport a les entitats socials

Política

Gairebé confirmant la pre- missa que un debat amb set candidats no és un debat, els set partits amb representació a Gràcia han escenificat aquest dimecres a Lluïsos sobretot la diferència de plantejaments en propostes socials i el diàleg de sords previsible sobre el model nacional per a Catalunya. Independentistes i unionistes, a més de CAT En Comú, només van coincidir en el suport a les entitats socials com la que feia d’amfitrió de l’acte. Fins i tot el representant del PP, Fernando Sánchez, va fer broma per la seva coincidència amb la CUP en aquest tema, com una influència de “síntesi anarcocapitalista”. Més enllà d’aquesta idea de con- sens, els representants de JxCAT, Quim Torra; Toni Ribas, CAT En Comú-Podem; Robert Fabregat, ERC; Jep Ramoneda, CUP; Marilen Barceló, C’s; Inma Bajo, PSC; i l’es- mentat Sánchez, PP; només es van acostar en la urgència dels desno- naments i en la necessitat d’un parc d’habitatge social, amb nul·la o alguna implicació privada. Com que era un debat sobretot basat en pro- postes socials, en sanitat o l’atur sí que els set van marcar diferències.
Però encara va haver-hi un altre àmbit de debat, el de les xarxes, que es van dinamitzar sobretot a partir de l’esforç de la fila zero conformada pels dirigents locals. Aquí, per exemple, PP i PSC van co- incidir a criticar JxCAT per propo- sar independència com la solució “comodí” per a tot, com l’atur juve- nil, i JxCAT i ERC van defensar l’ac- ció de govern feta en aquest man- dat a la Generalitat. En acabat, el PSC va demanar més presència de dones (cinc a dos a l’escenari) i el PP va recordar que la seva 2 a la llista és gracienca, l’exconsellera Andrea Levy.